Minerii se confruntã cu lipsuri, nu de ieri de azi, ci de ani de zile. Viorel Stancu, directorul general al CEH, sustine cã lipsurile din subteran nu pun în pericol sãnãtatea si securitatea lucrãtorilor. Mai mult, el pune lipsurile pe seama grelei mosteniri. În schimb, datele Inspectoratului Teritorial de Muncã Hunedoara aratã cã existã probleme grave în subteran.
“Nu avem lipsuri atât de grave. Se simt lipsurile care nu sunt de acum. Eu lucrez de 25 de ani si niciodatã nu a fost huzur în subteran. Tot timpul au fost probleme cu aprovizionarea, cu materialele. Suntem un domeniu de nisã. În afarã de noi niste piese, utilaje sau servicii nu le mai solicitã nimeni în România. Suntem singurii care mai avem activitate în subteran cu conditii speciale. Suntem categorisiti ca mine metanoase, singurii din România si singurii care folosim acest tip de echipament. Atunci producãtorii sunt foarte putini, se miscã foarte greu având si ei întrebãri legate de modalitatea în care plãtim produsele si serviciile pe care le solicitã si aceste proceduri întârzie aprovizionarea în anumite momente. Avem probleme cu de toate, dar nu atât de grave încât sã le punã în pericol sãnãtatea si securitatea în subteran”, a declarat Viorel Stancu, directorul general al CEH.
Controalele efectuate de ITM la Complexul Energetic Hunedoara îl contrazic pe Viorel Stancu. Au fost aplicate amenzi pentru nerespectarea conditiilor de sãnãtate si securitate în muncã a angajatilor din subteran.
“La CEH au fost 26 de controale de la începutul anului, dintre care pentru boli profesionale – 7, maternitate – 1, controale de fond – 18. Mãsuri dispuse – 107, dar au fost verificate 115 mãsuri, au fost verificate si din urmã. Au fost aplicate 106 avertismente si o amendã de 10.000 de lei la EM Lupeni pentru neconformitãti descoperite pe partea de securitate în muncã, în special monografia de armare a fost nerespectatã”, a declarat Sorin Istrate, purtãtorul de cuvânt al ITM Hunedoara.
Problemele identificate de inspectorii de muncã sunt multiple si pun în pericol siguranta lucrãtorilor. “Stâlpi de sustinere hidraulici cu defecte de etansare, grinzi necuplate la abatajele frontale sau lucrãri miniere cu profil redus, fapt care îngreuneazã circulatia personalului. Pe partea de electromecanicã s-au descoperit ceva echipamente defecte, neefectuarea în termen a reviziilor la echipamentele electrice, pozare necorespunzãtoare a cablurilor electrice si neasigurarea spatiului pentru efectuarea lucrãrilor de revizie de întretinere a echipamentelor electrice”, a mai spus sursa citatã.
M elczer, exemplu pentru Stancu
Mihael Melczer, fostul director general al Complexului Energetic Hunedoara, este un exemplu demn de urmat. Viorel Stancu, actualul director al CEH, spune cã va continua procesul de reparare al stâlpilor hidraulici. “Consider cã aceastã idee (repararea stâlpilor hidraulici de cãtre CEH-n.r.) este bunã, de la INSEMEX nu trebuie efectiv un aviz, ci este numai o modalitate prin care dânsii ne avizeazã o procedurã de lucru si continuãm cu aceastã activitate de reparare a stâlpilor care ne-a demonstrat cã este mult mai ieftinã decât cu un alt furnizor de stâlpi”, a mai spus sursa citatã. Mihael Melczer a decis ca stâlpii hidraulici sã fie reparati în cadrul Complexului Energetic Hunedoara, limitând astfel cheltuielile. “Activitatea de reparatii si întretinere a echipamentelor este în proces de reorganizare cu tinta extinderea capabilitãtii de reparare si mentenantã. Printre acestea, un subiect important este repararea stâlpilor hidraulici individuali, proces care deja este în desfãsurare, calitatea produsului reparat fiind peste ceea ce oferã chiar producãtorul acestora. CEH va avea în foarte scurt timp posibilitatea recuperãrii stâlpilor hidraulici în procent de peste 90%. Am asimilat repararea totalã a stâlpului hidraulic individual (un echipament esential în tehnologiile noastre de exploatare), astfel încât vom scãdea costurile cu aceste reparatii si vom putea asigura un grad ridicat de reutilizare a stâlpilor uzati. Firesc, pasul urmãtor va fi fabricarea integralã a acestui echipament, singurul lucru încã de obtinut este avizul specific eliberat de INSEMEX Petrosani. Se reduce astfel dependenta de furnizorul de stâlpi. Extindem activitatea de reparatii la cât mai multe echipamente din dotarea noastrã. Aceste operatii se produc la atelierul mecanic de la SE Deva, unde am început si un program de prestãri servicii cãtre alte firme (prelucrãri mecanice, confectii metalice etc.) si la atelierele minei Livezeni”, spunea Mihael Melczer înainte de a fi demis. La CEH s-ar putea produce si alte materiale necesare pentru subteran si nu numai.
Monika BACIU