Care-i legãtura între greenline si termoficare? Probabil Valea Jiului. Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Bobora, s-a lãsat dus de val sau chiar de greenline-ul, încã tot la stadiul de proiect, în timpul dezbaterii publice pe tema termoficãrii, eveniment care a avut loc la finalul sãptãmânii trecute, la Petrosani.

Timp ce mai bine de 20 de minute, Mircea Bobora a explicat diferite lucruri, despre teorii despre evolutia lucrurilor, vinovãtii, nevinovãtii sau chiar greenline. Mai mult, presedintele institutiei judetene a venit si cu niste exemple ale unei formatiuni agricole din Tara Hategului, fãcând referire la formele asociative de colaborare (Asociatii de Dezvoltare Intercomunitarã)

“O hibã mare o am eu, cã nu am abilitatea, cunostintele si înclinatia geneticã de a lucra în forme asociative. În Tara Hategului e o formatie îndrãgitã pe domeniul agricol între o zonã din Franta si tara Hategului si francezii s-au crucit câte tractoare de o anumitã putere existã, si  corelarea între puterea masinii si suprafata pe care trebuie sã o acopere ca sã fie eficientã investitia (…).  La dumneavoastrã dorinta asociativã existã mult mai pregnant decât la mine”, a spus printre altele, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Bobora.  Presedintele Consiliului Judetean a vorbit si de dinamicã economicã a termoficãrii, însã abãtându-se de multe ori de la traseu.

“Dorinta dumneavoastrã de a lucra sub o formulã asociativã este o idee nemaipomenitã. Eu am discutat si cu domnii primari din Valea Jiului si au avut întelegere, inclusiv, vorbim de un pachet de servicii, de ceea ce înseamnã fonduri europene pe zona greenline, zona transportului ecologic, pentru cã Bruxelles-ul se focuseazã pe o zonã de investitii. Preocuparea masivã este pe ceea ce înseamnã reducerea de emisii de CO2”, a spus Mircea Bobora.

Mircea Bobora a precizat însã si faptul cã dacã termocentrala de la Paroseni nu mai furnizeazã agent termic pierde bonusul de cogenerare, fapt care ar îngreuna si mai mult activitatea Complexului Energetic Hunedoara.

Monika BACIU