Muzeul Mineritului, al Momârlanului, al Instalatorului, al Mamei, plus Casa Memorialã I.D. Sîrbu pot fi vizitate sâmbãtã noapte, în actiunea culturalã ce poartã denumirea genericã Noaptea Muzeelor. Valea Jiului are astfel de edificii, iar unele sunt rar, ori poate deloc vizitate. Ion Barbu a reusit sã introducã o parte dintre ele într-un circuit national, odatã cu sosirea la Petrosani a celor care studiazã epoca comunistã. Venit în Valea Jiului, Cosmin Budeancã, expert al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc a subliniat cã pe oameni îi mânã la muzeu fie curiozitatea, fie nostalgia, dar a mentionat cã în zona noastrã sunt muzee ce meritã atentia. Totul, pentru a nu ne uita istoria.
„Încercãm doar sã gãsim acele mecanisme prin care sã aducem în fata publicului, informatiile care sã îi ajute sã înteleagã mai bine ceea ce li s-a întâmplat lor, sau înaintasilor lor, în cazul celor mai tineri, dar si sã îi ajute sã înteleagã ceea ce li se întâmplã azi si în viitorul apropiat. Lucrurile în istorie se leagã, iar la Petrosani si Petrila sunt câteva initiative bune, pe care Ion Barbu le-a concretizat. Valea Jiului este un spatiu, care, din punctul de vedere al culturii, nu a fost foarte bine reprezentat pânã acum, iar faptul cã am organizat aici un workshop pe aceastã temã vine sã contrazicã totul. Aici au venit numerosi participanti din tarã, ca sã le arãtãm cã se fac lucruri si acolo unde oamenii cred cã e imposibil”, a spus Cosmin Budeancã, expert Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc.
În noaptea muzeelor, la Petrosani puteti merge la Muzeul mineritului, iar la cel al momârlanilor, doamna Lucretia vã asteaptã cu plãcinte. „Facem si plãcinte, de toate, numai sã vinã vizitatorii. Eu tin la traditiile mele si la tot ce aveau strãbunii, ca sã nu se piardã, pentru cã bunica mea avea o vorbã: Nu avem nimic cu straiele domnesti, dar poartã straiul, vorbeste graiul, cã atunci esti român. Asa îmbrãcat barabeste, nu te stie nimeni!”, ne-a spus Lucretia Mãlinesc, cea care a strâns, sus pe Slãtinioara, tot ce a însemnat portul si obiceiurile momârlanilor de la noi.
Diana Mitrache