S-a vorbit despre profit, atâta timp cât CEH a fost condus de Mihael Melczer, dar totul a fost doar de conjuncturã, aratã cifrele de acum. Criza din energie, însã, le dã sperante minerilor, care cred cã acum trebuie sã cearã un pret corect si faptul cã mina Lupeni nu se închide în acest an, implicã o serie de alte mãsuri.

Vor fi mai putini mineri care pleacã din sistem. S-a vorbit initial de peste 1.000 de oameni care sã plece pânã în octombrie, însã, dacã s-a prelungit activitatea si la mina Lupeni pânã anul viitor, numãrul disponibilizatilor va fi mai mic.

„În notificarea initialã, nu vreau sã gresesc, dar cred cã erau 1.086 de persoane, care sã plece în acest an. În momentul de fatã se lucreazã cu o comisie pentru renotificarea CE, având în vedere ultima conventie încheiatã între sindicate si minister, prin care se prelungeste activitatea la mina Lupeni, pânã în decembrie 2018, pentru extractie si pânã în 2027 cea de închidere si ecologizare si evacuare si automat, numãrul stabilit initial pentru disponibilizãri va fi mai mic, decât 1.086, cã activitatea se mai duce pânã în 2018”, Viorel Stancu, director general CEH.

Minele viabile, însã, au nevoie de subventie, ca sã facã fatã concurentei venite chiar si de peste hotare. Cãrbunele din Africa e scos mai ieftin si mecanizat, iar acest aspect trebuie luat în calcul în viitorul imediat. Asta spun specialistii.

„S-a acordat un ajutor de stat pentru închiderea minelor Lonea si Lupeni. Considerentele au fost  numai economice, datoritã pretului ridicat al cãrbunelui scos din cele douã mine. Vulcanul si Livezeniul sunt minele cu cele mai scãzute costuri si cu perspective de a mentie aceste costuri la un nivel scãzut, iar Vulcan si Livezeni sunt cuprinse în acel SIEG – Serviciu Economic de Interes General. În acesta sunt cuprinse si costurile de productie la cele douã unitãti miniere, la pretul de cost. Nu unul impus, pentru cã este foarte greu, sã ajungem la un pret similar cu cele din alte zone, cu alte conditii geologice, sau si cu alte salarizãri, când vorbim de Africa de Sud, unde nivelul de salarizare este redus si conditiile geo-tehnice permit exploatarea intensivã si mecanizatã”, a mai spus Viorel Stancu, director general al CEH.

La Vulcan cãrbunele se scoate la un pret bun, însã, sindicalistii cred cã fãrã subventie nu vor supravietui.

„Dacã nu se va da un pret corect pentru huila de la Vulcan si Livezeni, un pret real de cost, pe care îl pot scoate, se va întâmpla o catastrofã cu cele douã mine considerate viabile. Ca sã fie viabil trebuie sã ni se recunoascã pretul real pe care îl scoatem. La Vulcan este de 120 de lei si vindem cu 127 de lei. Ca sã faci achizitii de utilaje si piese de schimb, trebuie sã primim cel putin 2 lei pe fiecare tonã extrasã, ca sã ne desfãsurãm activitatea normal”, explicã Ion Ciubotaru, lider sindical la mina Vulcan.

1-1

Luna ianuarie 2017 este singura din existenta Complexului Energetic Hunedoara, înfiintat în anul 2012, în care societatea a raportat profit. Cel putin asa aratã datele prezentate în martie de directorul general la acea vreme, Mihael Melczer. Potrivit unui studiu realizat de specialistii ziarului Adevãrul, „ianuarie a adus venituri de 84,2 milioane de lei, în timp ce cheltuielile au fost de 68,3 milioane de lei. A rezultat astfel un profit de 15,8 milioane de lei.

Totusi, situatia nu a fost foarte bunã, pentru cã analizele aratã  cã profitul realizat de societate exclusiv în prima lunã a trimestrului I din anul 2017 a avut  un caracter conjunctural, determinat strict de cresterea pretului MW-ului care a atins un record nemaiîntâlnit pe piata de energie din România  ultimilor ani” scrie ziarul Adevãrul.

Diana Mitrache