“A.D.I. Termoficare s-a nãscut mort”, spune primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi. Asocierea dintre primãriile din Valea Jiului care ar fi permis accesarea de fonduri pentru reabilitarea magistralei de termoficare nu mai este viabilã, în conditiile în care municipiul Petrosani a rãmas singurul client al Complexului Energetic în problematica agentului termic.
Pentru cã existã o stare de incertitudine în ceea ce priveste furnizarea agentului termic în sezonul de iarnã care urmeazã, primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, a lansat o dezbatere publicã pe acest subiect. Evenimentul va avea loc joi, începând cu ora 12:00 la Primãria Petrosani. “În ultima sedintã de Consiliu Local s-a discutat si s-a prezentat acel studiu vizavi de solutiile care le avem pentru încãlzirea centralizatã în municipiul nostru. Joi la ora 12 vom face aceastã dezbatere publicã la care am invitat pe toatã lumea, începând de la parlamentarii judetului pânã la Consiliul Judetean, Complexul Energetic, cei de la termoficare. Chiar dacã sunt institutii care nu au atributii directe eu cred cã e o problemã care trebuie cunoscutã cu toate aspectele legate de ceea ce se va întâmpla cu furnizarea agentului termic pentru iarnã care urmeazã. În acest moment, noi ne dorim sã pãstrãm sistemul de furnizare a energiei termice în sistem centralizat, vom vedea în urma dezbaterilor de joi ce solutii ar fi identificate. Aici sunt douã probleme mari, una dintre ele este cã nu stim dacã CEH va furniza agent termic în aceastã iarnã sau nu si a doua, faptul cã SC Termoficare SA care se aflã în subordinea Consiliului Local este în insolventã. Aceste douã chestiuni trebuie lãmurite si vãzute care sunt solutiile”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, în cadrul unei conferinte de presã.
2000 de abonati din municipiul Petrosani mai sunt racordati la sistemul centralizat de încãlzire. În primãvara acestui an, fosta conducere a CEH a solicitat plata facturilor în proportie de 80%, lucru care nu s-a realizat.
“Sunt 2000 de abonati racordati la sistemul de încãlzire centralizatã, majoritatea nu si-ar permite sã îsi punã o centralã individualã pe gaz pentru cã costurile sunt destul de mari si atunci trebuie înstiintati din timp cã existã aceastã posibilitate ca agentul termic sã nu se furnizeze în sistem centralizat, lucru care nu depinde de noi, de Primãrie, dar în urma discutiilor o sã tragem niste concluzii si cred cã vom gãsi si solutii, dar depinde de Complexul Energetic dacã le va agrea sau nu. E normal sã cearã (CEH –n.r.) sã îsi plãteascã facturile. Gradul de încasare este de 50% ceea ce este foarte putin. Fiecare (CEH si SC Termoficare SA-n.r.) sã intensifice eforturile, cei de la Termoficare sã colecteze facturile, sã meargã si acum, sã gãseascã o solutie rapidã pentru a recupera acei bani, astfel încât sã plãtim la CEH pentru cã ei au furnizat energie termicã”, a mai spus sursa citatã. Dacã la institutiile publice din subordinea primãriei, problema încãlzirii a fost rezolvatã, acum se cautã solutii pentru cei 2000 de abonati casnici care sunt beneficiarii acestui sistem. Una din variante ar fi fost accesarea de fonduri prin ADI Termoficare, însã proiectul s-a nãscut mort. Între timp, doar municipalitatea de la Petrosani a mai rãmas fidelã sistemului clasic de încãlzire. “Vreau sã deschid aceastã discutie de pe acum si nu în septembrie-octombrie când suntem în situatia de a furniza sau nu. Noi am rezolvat problema legatã de scoli, grãdinite, spitalul, institutiile publice, dar rãmâne problema populatiei. ADI Termoficare s-a nãscut mort. Noi am fãcut toate demersurile, am fost deschisi pentru aceastã constructie, însã Vulcanul si Lupeniul au renuntat la sistemul de încãlzire centralizat, deci am rãmas fãrã obiect”, a mai spus primarul municipiului Petrosani. Edilii petrosãneni vor sã stie pe de acum ce se va întâmpla la iarnã cu încãlzirea din municipiul Petrosani.
Monika BACIU