Peste doi ani, în anul 2019, echipa de fotbal Jiul Petrosani va împlini 100 de ani. O vârstã venerabilã, o echipã care a rezistat în timp, chiar dacã la ora actualã performantele de altã datã s-au pierdut în negura timpului.

Înfiintatã la initiativa inginerului Janos (Ioan) Winklehner, director tehnic al minelor în Valea Jiului, în 1919, primul nume a fost Clubul Atletic al Minerilor Petrosani (C.A.M.P.) Apoi, printr-o fuziune cu C.S.Vulcan în 1924, devine Uniunea Cluburilor Atletice Sportive Petrosani (UACSP), vreme de trei ani. Apoi din anul 1927 devine „Jiul” dar în perioada comunisto- stalinistã, va suferi „rigorile” normelor la modã în anii ’50, de inspiratie sovieticã.

UN CAMPIONAT CU „FLÃCÃRI”, „LOCOMOTIVE”, „DINAMO” SI MINERI”

Imediat dupã anii ’50, politruci din structurile de conducere ale forurilor superioare de fotbal românesc, vin cu ideile tembele de la Rãsãrit, vrând sã-si arate obedienta fatã de „Marele URSS”, schimbând numele de traditie din fotbalul românesc. Astfel, Unirea Tricolor si Ciocanul Bucuresti sunt rase si inventat Dinamo, U.T.A. devine Flamura Rosie Arad, Rapidul este transformat în Locomotiva Bucuresti, F.C. Ploiesti devine Flacãra Ploiesti, campionatul se umple de astfel denumiri bizare. Evident, nu scapã nici Jiul Petrosani, care nu purta un nume de pe  vremea burgehezilor (!?) si astfel în intervalul 1950-1957 va purta trei nume „proletare”, Partizanul, Flacãra si Minerul. Dar jucãtorii acelei generatii nu au tinut cont de acestã mânie proletarã, ei având bune performante în acei ani ’50, cu clasãri bune în finalul campionatelor Diviziei „A”, de aceea multi au numit-o „perioada de aur” a Jiului. Dovadã stau si locurile  în clasament , în acei sapte ani cu 3 nume comuniste: locul 6, „Partizanul ” în 1950, locul 7 „Flacãra” în 1951, locul 5 „Minerul” în 1957-58. O perioadã în care la echipa din Petrosani se remarcau jucãtori de mare valoare, precum Crâsnic, Paraschiva, Gutã, Tãnase, Farkas I si II, Licã Panait, Vasiu, Romosan, Victor Gabor, Coidum, Bone, Turcus sau Cosmac.

TOP 5 PERFORMANTE JIUL PETROSANI
Câstigarea Cupei României – 1974
Finalistã Cupa României – 1972
Vicecampioana României – 1925
Ocupanta locului 3 în campionat – 1949
Ocupanta locului 5 în campionat – 1958, 1976
NUMELE ECHIPEI JIUL DE-A LUNGUL TIMPULUI
C.A.M.P. 1919-1922
UCASP  1924-1927
Jiul 1927-1949, 1957 – în present
Partizanul            1950
Flacãra   1951-1952
Minerul 1953-1957

SECURISTUL LA CABINÃ, ACTIVISTUL LA PROGRAM!

În anii ’80 cenzura era la loc de frunte si în fotbal. Programele editate pentru meciurile de fotbal erau aspru puricate de cãtre propaganda de partid de la Petrosani si nu intra nimic la tipar fãrã semnãtura prealabilã a tovarãsului ocupat cu acest aspect, recte Costicã Iovãnescu, cel care dupã Revolutie se transformase în ziarist de investigatie(!?) La fel se întâmpla la  cabina de transmisie de la statia de amplificare a  stadionului „Jiul”, unde un delegat din partea Securitãtii Statului venea inopinant înaintea vreunei partide cu Dinamo, Steaua, Victoria, Flacãra Moreni sau F.C. Olt Scornicesti, echipele puterii si  nomenclaturii comuniste, trasând sarcini si indicatii despre modul de adresare cãtre respectivele echipe. Dar asta, într-o altã poveste…

GENU TUTU