Energeticienii cer echipamente de lucru si mãriri de salarii / Viorel Stancu: “Nu eu sunt patronul firmei”

Sãtui sã nu fie bãgati în seamã, sãtui de faptul cã îsi cumpãrã singuri echipamentele de protectie si de faptul cã s-au mãrit salariile preferential,  energeticienii de la Mintia au rãbufnit. Angajatii termocentralei Mintia de la schimbul I au refuzat sã intre, ieri, la lucru, solicitând prezenta directorului general al CEH, Viorel Stancu.

“Avem un protest spontan a salariatilor care lucreazã în turã, mai precis cei care exploateazã instalatiile de cazane si turbine, pe motiv cã nu au echipament de protectie, nu au primit, motivând angajatorul cã nu are bani sã le achizitioneze, dar în acelasi timp angajatorul face angajãri politice, majorãri salariale pe alte criterii decât cele profesionale si cerem prezenta ministrului pentru cã solicitãm lãmuriri si legate de viitorul termocentralei si mãsuri de protectie socialã în caz de disponibilizãri”,  a declarat Cristian Istoc, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoreanã.

Timp de doi ani de zile, salariatii de la Mintia si-au achizitionat singuri echipamentele de lucru, desi aceastã responsabilitate cade în sarcina angajatorului. Oamenii se plâng si de faptul cã au salariile mici, acestea nefiind majorate. “Oamenii de la aceastã sectie au salarii cuprinse între 1463 de lei si 2200 de lei. Nu au mai primit echipamente de protectie din anul 2014. Doi ani si-au cumpãrat ei echipamentele si acum li se spune cã nu sunt bani. Am vorbit cu directorul general si a spus cã nu poate veni. El a fãcut un apel cãtre oameni sã plece acasã cã vine mâine (astãzi-n.r.), dar nu stã chiar asa treaba”,  a mai spus sursa citatã.  Energeticienii de la Mintia sunt dispusi sã îsi achizitioneze echipamentele de protectie, însã cu conditia de a le fi majorate salariile. “Oamenii cer si o rectificare la salarii care sã le permitã sã îsi achizitioneze echipamentele cum au fãcut timp de doi ani. Oamenii au fãcut sacrificiul ãsta si cineva remunereazã pe altii. Ei sunt emblema termocentralei si a CEH-ului, cã noi producem energie electricã”,  a mai spus Cristian Istoc.

1-1

“Nu eu sunt patronul firmei”

Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Viorel Stancu sustine cã nu poate decide dacã este posibilã majorarea salariilor angajatilor, motivând cã “nu eu sunt patronul firmei”. “Existã un protest spontan al echipei de la termomecanicã în care revendicau neacordarea echipamentului de protectie la termenele stabilite si faptul cã s-au acordat niste mãriri de salarii pe care nu le considerã corecte. Eu am avut o întâlnire programatã cu CNIM-ul la Paroseni si nu puteam sã lipsesc de la aceastã întâlnire si dacã mã duceam la Mintia nu puteam sã le promit absolut nimic pentru cã nu eu sunt patronul firmei pânã nu analizez situatia si sã vãd despre ce a fost vorba. Sã le promit la telefon cã voi acorda mãriri de salarii la toatã lumea nu am cum pânã nu analizez. Eu ca sã îmi depãsesc bugetul, care oricum e depãsit,  nu pot sã fac depãsire de buget cã mi se imputã mie. Trebuie sã analizez foarte clar situatia. Scoatem pe SEAP si chiar dacã dânsii spun cã le trebuie 50 de salopete si sunt într-un cod CPV care necesitã licitatie publicã deschisã, nu este ca si cum as cumpãra un top de hârtie. Inginerul sef SSM de la Complex s-a deplasat la Mintia, sã îsi noteze problemele pe partea dumnealui, sã le spunã în ce fazã suntem cu achizitiile de echipament. Noi fiind o firmã care am creat probleme la toatã lumea sunt cazuri în care scoatem la licitatie si nu se prezintã nimeni. Echipamentul este obligatia angajatorului sã îl acorde, nu este un drept al angajatului sã îl cearã”, a declarat Viorel Stancu, directorul general al CEH.  Unul dintre angajatii termocentralei de la Mintia a decis sã intre în greva foamei. Acesta a fost în turã de noapte si a decis sã continue protestul, prin intrarea în greva foamei.

Monika BACIU

Advertisements

Un comentariu la „Energeticienii cer echipamente de lucru si mãriri de salarii / Viorel Stancu: “Nu eu sunt patronul firmei”

  • 13 mai 2017 la 16:06
    Permalink

    Ati relatat cu multa sensibilitate si acuratete situatia, de parca ati fi fost acolo.
    Bineinteles ca se mai pot aduce completari, daca cineva vrea sa faca asta.
    Avem nevoie de asa informare corecta si de acum inainte.

Comentariile sunt închise.