“Cel care are 80% decide într-o companie si poate sã îsi facã strategia”, a spus ministrul Energiei, Toma Petcu în cadrul unui interviu realizat de Bogdan Chirieac si Val Vâlcu la DC News. Declaratiile ministrului sunt contrazise tocmai de realitatea hunedoreanã, unde unicul actionar, STATUL, nu are nicio pozitie legatã de problemele cu care se confruntã Complexul Energetic Hunedoara.
“În domeniul productiei, statul detine majoritatea capacitãtilor de productie. Cea mai mare pondere o au capacitãtile hidro, producerea energiei pe bazã de hidro, iar la Hidroelectrica statul român are 80% actiuni, 20% fiind un alt actionar. Urmãtorul ca si dimensiune este productia pe cãrbune, iar la Complexul Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara statul este actionar majoritar, la Hunedoara 100%, iar la Oltenia cu 80%. (…) În peste 80% din productie, statul are un cuvânt de spus. (…) Cel care are 80% decide într-o companie si poate sã îsi facã strategia”, spus ministrul Energiei, Toma Petcu în cadrul unui interviu realizat de Bogdan Chirieac si Val Vâlcu la DC News.
La Complexul Energetic Hunedoara unicul actionar este statul român, compania fiind detinutã în proportie de 100% de Ministerul Energiei. Societatea se aflã în pragul falimentului, iar unicul actionar a asistat pasiv la devalizarea societãtii.
“Cãrbunele reprezintã o componentã foarte importantã în mixul energetic, dacã ne uitãm pe parcursul unui an este foarte aproape de cât reprezintã ca pondere energia hidro. Dacã ne uitãm pe perioada de iarnã este principalul producãtor, ajungând la 33-34% din mix. Iarna merg la capacitate foarte mare si au un rol foarte important în stabilitatea producerii energiei electrice si stabilitatea sistemului de energie. Din pãcate, aici sunt câteva probleme fundamentale. Un lucru foarte important este legat de modernizarea capacitãtilor de productie (CEH si CEO –n.r.)si alinierea lor la normele europene de mediu. Ambele Complexe produc, existã o problemã la Petrom si a fost luatã din rezerva tertiarã lentã a Olteniei si a Hunedoarei. Produc în continuare. Ele erau apelate iarna si introduse în sistem si în perioada de varã productia de energie electricã pe bazã de cãrbune aproape se duce spre zero”, a mai spus sursa citatã. Pentru cele douã complexe energetice se cautã solutii astfel încât sã livreze energie în sistemul energetic national si pe perioada verii, pentru a-si asigura veniturile.
“Am dispus domnului secretar de stat Visan care coordoneazã acest domeniu ca împreunã cu OPCOM si ANRE sã gândim o schemã ca inclusiv pe perioada de varã atunci când aceste complexe la capacitate redusã sã poatã sã producã si sã vândã în sistem pentru a avea stabilitate financiarã”, a mai spus ministrul Energiei. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a subliniat cã la Complexul Energetic Hunedoara problemele sunt grave.
“La Hunedoara problemele sunt mai complicate si vin din istoric. Acolo avem o problemã cu minele care am reusit pe o negociere sã elaborãm o hotãrâre de Guvern prin care sã alocãm sumele pentru închiderea acestor mine. Spre deosebire de ce a stabilit Guvernul anul trecut în negocierile cu Uniunea Europeanã am prelungit perioada de închidere din 2024 pânã în 2027 ca sã avem o perioadã mai mare de închidere si cãutãm solutii sã relocãm pentru mãrirea capacitãtii de productie. La Hunedoara principalele probleme sunt legate de grupurile care produc energie. Acolo nu s-a investit în ultimii ani si nu înteleg de ce. Ministerul Energiei a strâns la buget aproximativ un miliard de lei din ce se strânge din CO2. acest miliard de lei pânã anul trecut nu a fost distribuit cãtre nicio companie, anul trecut s-au distribuit 800.000.000. Singurele companii care au accesat bani sunt CEO si Romgaz, aproape 400 milioane s-a dus cãtre Petrom si dacã acesti bani ar fi fost injectati cãtre cele douã companii, Hunedoara si Oltenia ar fi reusit sã îsi rezolve o bunã parte din probleme. S-a stat cu acesti bani”, a mai subliniat ministrul.
Monika BACIU