Oficialii Transelectrica le-au transmis sindicalistilor cã dupã anul 2024 nu mai este nevoie de termocentrala de la Mintia. Operatorul de transport si de sistem din România implementeazã o investitie care ar putea scoate Complexul Energetic Hunedoara de pe piata de energie. Reprezentantii Sindicatului Muntele au fost la Bucuresti pentru a discuta modul în care societatea energeticã poate accesa ajutorul de tip SIEG pentru cele douã termocentrale. Previziunile sunt sumbre.
“Am avut o întâlnire la minister legat de SIEG-ul pe termocentrale, cei de la ANRE nu au fost. Se identificã câteva probleme. E un chestionar care trebuie trimis Comisiei Europene. Apar probleme în recunoasterea costurilor celor douã exploatãri si va trebui sã vedem ce solutii gãsim aici, de asemenea investitiile pentru mediu la Mintia reprezintã sume foarte mari, iar termenul pentru care se doreste a mai functiona CEH este pânã în anul 2024, reprezentantii Transelectrica au spus cã atunci vor termina investitiile la inelul de legãturã pentru partea centru-vest si nu mai este nevoie de injectia de putere de sistem de la Mintia. Ne luptãm pentru acest SIEG. Noi luãm în calcul si eforturi pentru prelungirea serviciilor de sistem dacã SIEG-ul nu se va aproba, iar serviciile de sistem se acordã pânã la sfârsitul anului 2017”, a declarat Darius Câmpean, presedintele executiv al Sindicatului Muntele. Încã din anul 2015, cei de la CEH au stabilit închiderea minelor si mentinerea unor pãrti din cadrul termocentralelor pânã în anul 2024 când va fi finalizat axul de trecere Banat. Statul român mizeazã pe energia produsã de Serbia si Ungaria si închide parte a Complexului Energetic Hunedoara.
“S-au conturat mai multe scenarii dintre care s-a evidentiat urmãtorul. Desprinderea grupului nr. 3 de la Electrocentrale Deva, a grupului nr. 4 de la Electrocentrale Paroseni, a EM Livezeni si a EM Vulcan si constituirea unei entitãti noi care sã producã energie electricã si termicã cel putin pânã în anul 2024 când se vor finaliza lucrãrile de trecere a axului Banat (axul 220KV Portile de Fier – Resita – Timisoara – Sãcãlaz – Arad) de la tensiunea de 220 KV la tensiunea de 400 KV si realizarea noii linii de interconexiune Resita – Pancevo (dublu circuit) în vederea cresterii nivelului de sigurantã în functionarea CHE Portie de Fier 1 si a cresterii capacitãtii de transfer între România cu Serbia si cu Ungaria”, aratã raportul administratorilor CEH la finalul anului 2015.
Monika BACIU