Nu mai putin de 16 elevi ai Colegiului National Mihai Eminescu din Petrosani s-au calificat si unii chiar au fost deja medaliati la olimpiadele nationale. Sunt cei mai buni dintre cei buni si ei pun liceul din Petrosani în topul liceelor de elitã din România. Asta si pentru cã ei sunt calificati chiar la câte douã olimpiade nationale, lucru despre care mai toti vorbesc cu

dezinvolturã si parcã ne spun povesti interesante.

Unul dintre ei este si Paul, elev în clasa a IX-a. „M-am calificat la olimpiada nationalã de fizicã. Am fost primul pe judet si am participat si la concursul national de fizicã Evrika, la care merg primii elevi din judet, cei mai buni la fizicã.  Pasiunea mea a început acum câtiva ani, când am citit o carte de Dan Brown, când am aflat importanta descrierii, prin matematicã, a lumii. De atunci mi-am cumpãrat multe cãrti, am început sã scriu ecuatii si am vãzut cã pot sã descriu orice si pe oricine matematic ”, explicã „matematic”, Paul Trofin, tânãrul care a obtinut medalia de bronz la Olimpiada nationalã de fizicã.

Nu le este niciunuia usor si nici nu ar avea cum sã spunã cã e greu, pentru cã toti fac ceea ce fac cu pasiune si interes.  „Matematica m-a pasionat de mic, din clasa a IV-a, când doamna învãtãtoare m-a trimis la olimpiadã. Sunt foarte fericit cã am ajuns atât de sus. În primul rând, conteazã si efortul pe care îl depunem, dincolo de pasiune si de efortul profesorilor, conteazã sã ne pregãtim”, a spus si Mãdãlin Mitrofan, care a obtinut în acest an medalia de bronz la olimpiada nationalã de matematicã.

Din cei 17 elevi, unii încã mai asteaptã rezultatele la olimpiada nationalã, iar la chimie s-a remarcat si Ela Zorzoanã. „În clasele anterioare nu am prea fost la olimpiada de chimie, dar acum, când am ajuns la chimia organicã, cu clasa a X-a am vãzut, în asta, o oportunitate, pentru cã materia era diferitã si am fost si anul trecut. Am ales chimia cã este în programa de admitere la medicinã si nu m-am asteptat sã mã calific. Eu am vrut sã învãt pentru admiterea la facultate, dar a fost o surprizã plãcutã pentru mine”, spune Ela Zorzoanã, care are în acest moment o participare Olimpiada nationalã de chimie, pentru cã nu s-au afisat rezultatele încã.

Nici literaturã nu este mai prejos reprezentatã, iar la olimpiada de Lecturã ajung doar cei care citesc mult. „M-am calificat la Olimpiada Lectura ca Abilitate de Viatã (LAV) si, sincer, a fost o întâmplare neasteptatã. Pentru aceastã olimpiadã nu prea te poti pregãti dinainte, decât lecturând si încercând sã întelegi ceea ce citesti. Olimpiada mi-a trezit un apetit pentru lecturã si încep sã vãd cãrtile într-un alt mod decât le vedeam înainte”, explicã Ana Borbei, elevã a aceluiasi liceu.

Andrei Schiopu, olimpic la latinã, Mãdãlin Mitrofan, olimpic la matematicã, Mihnea Tãranu, olimpic la matematicã si chimie, Eniko Kutasi, olimpicã la matematicã, Damaris Ilie si  Ana Sidonia Borbei olimpice la Literaturã ca Abilitate de Viatã, Oana Elena Câmpean, olimpicã la francezã, Paul Trofin, fizicã, Andreea Moldovan, olimpicã la logicã, Margareta Câmpean, la francezã, Laurentiu Dosan, olimpic la stiintele pãmântului, Maria Suciu, lingvisticã, Oana Gorceag Lingvisticã, Andrada Râsnoveanu, la sah, Ela Zorzoanã, la chimie si Vlad Popã, la istorie sunt numele cu care scoala se mândreste si care duc prestigiul Vãii Jiului în topul national. „Se vede cã la colegiul nostru existã seriozitate de ambele pãrti, si din parte elevilor si din partea profesorilor, iar rezultatele se transpun în participãri la fazele nationale. Ca si anul trecut, când am avut 11 calificati la fazele nationale, de data aceasta avem vreo 16 elevi, unii chiar la douã discipline, la fazele nationale. Aceste rezultate ne claseazã, dacã nu ca cel mai bun liceu din judet, în primele douã din Hunedoara, ceea ce aratã cã si elevii si profesorii depun eforturi”, a spus Alexandru Lãutaru, director al Colegiului National Mihai Eminescu Petrosani.

Adolescentii de aici promit, însã, cã vom mai auzi de ei si, cu sigurantã, asa va fi. Asta pentru cã nu toate concursurile nationale au fost deja validate, iar odatã ce vor afla rezultatele, tinerii vor clasa scoala pe primele locuri în topurile nationale.

Diana Mitrache