INSEMEX Petrosani, cea mai prestigioasã institutie de cercetare din tarã, a realizat pe parcursul ultimilor ani zeci de studii prospective si tehnologice, normative, proceduri, metodologii si planuri tehnice, noi sau perfectionate, comandate sau utilizate beneficiar.
Nu mai putin de 78 de expertize tehnice sau studii au fost realizate de colectivul de cercetãtori de la INSEMEX Petrosani, fie pentru unitãtile miniere, fie pentru alte institutii. Printre studiile realizate se numãrã si cele de la clubul Colectiv, una din cele mai mari tragedii, în urma cãreia si-au pierdut viata 64 de tineri. În acest caz, studiul a fost comandat de ÎNEC, Parchetul de pe lângã ICCJ prin “Ordonantã din data de 23.11.2015 în dosar nr.545/P/2015 Contract nr. 8339/2016”. Pe de altã parte, Ministerul Cercetãrii si Inovãrii i-a solicitat pe cercetãtorii de la INSEMEX Petrosani în proiectul “Faza II: Realizare prototip virtual si testare functionalã”. Acelasi minister le-a solicitat, în anul 2016, ajutorul cercetãtorilor de la INSEMEX de zeci de ori pentru realizarea unor studii cu privire la anumite tehnologii. Si salinele din tarã au apelat la expertiza cercetãtorilor de la INSEMEX Petrosani. Spre exemplu, cei de la Salina Cacica au cerut “întocmirea documentatiei tehnice de clasificare a minei din punct de vedere a degajãrilor de gaze”, în timp ce reprezentantii Salinei Ocna Dej au solicitat “ stabilirea curbelor caracteristice si a parametrilor functionali aferenti ventilatoarelor principale si întocmirea schemei de aeraj la Salina Ocna Dej”.
CEH si SNIM
INSEMEX Petrosani a avut solicitãri si din partea companiilor miniere din Valea Jiului. Spre exemplu, Complexul Energetic Hunedoara a solicitat, în anul 2016, realizarea unui studiu privind “Stabilirea curbelor caracteristice si a parametrilor functionali aferenti ventilatoarelor de la statiile principale de ventilatie Suitor Central si 1 Est”, în timp ce de la SNIMVJ a venit solicitarea pentru mâna Uricani – “Determinarea tendintei (riscului) de autoaprindere a cãrbunelui la abatajul frontal cu banc subminat pan.7, str. 3, bl. IV, de la Mina Uricani”.
Monika BACIU