Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 mai 2017, o nouã piesã în categoria „Exponatul lunii”, piesã ce poate fi admiratã în spatiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii mai 2017 face parte din colectia de arheologie a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane si a intrat în patrimoniul institutiei noastre în anul 2011, în urma cercetãrilor arheologice preventive efectuate cu ocazia constructiei autostrãzii Deva – Orãstie, în zona localitãtii Soimus,  punctul „Teleghi”. Situl respectiv a oferit un bogat material arheologic, atât cantitativ, cât si din punct de vedere al varietãtii si informatiei, printre piesele descoperite aflându-se si o figurinã antropomorfã datând din epoca târzie a bronzului (aproximativ 1400-1200 î.Hr.).

Modelul redã un personaj cu bratele deschise lateral sau cu mâinile pe solduri, purtând o îmbrãcãminte lungã, ce-i acoperã picioarele, lucru sugerat de faptul cã acestea nu sunt reproduse. Acest tip de redare este gãsit în sud-vestul României, dar si în nord-vestul tãrii, fiind mai simplificat. Starea de conservare a acesteia este destul de bunã, lipsindu-i un fragment de la bazã si capul. Dimensiunile piesei sunt reduse  (h = 52 mm; l = 29 mm), figurina fiind obtinutã din pastã finã si având suprafata lustruitã. Arderea a fost neuniformã, partea de deasupra bratelor cãpãtând o culoare gãlbuie, iar în rest brun-închis spre negru. Decorul este constituit din mici incizii circulare si caneluri înguste, imprimate în pasta crudã.

Sectia de Marketing si Relatii cu Publicul