Retroparada primãverii a ajuns la o nouã editie. Peste 40 de autovehicule de epocã au fost expuse, weekendul trecut, la Petrosani, pe Centrul Civic. Zecile de masini au strãlucit, desi peste ele au trecut zeci de ani.

„Sunt peste 30 de exponate, am convocat toti membrii Retromobil Hunedoara. Ne bucurãm de vremea frumoasã si mare parte din membrii filialei, care sunt în numãr de 24 sunt prezenti aici. Au apãrut si exponate noi. Eu am venit doar cu patru masini, iar avem aici si din judetele Gorj si Alba.  Eu am preluat filiala împreunã cu Nicu Gherghin având doar trei membri, iar de la an la an numãrul membrilor a crescut. Acum avem 27 de membri”,  a declarat Ovidiu Zaharie, presedinte Retromobil Club, Filiala Hunedoara. „Este editia din 2017 a Retroparadei Primãverii. De data aceasta vremea a tinut cu noi. Sunt multi particianti, nu mã asteptam sã fie atâtia.  Au venit si din alte zone ale judetului, acum s-au diversificat si participantii. Avem si exponate care pânã acum nu au fost prezentate. Una dintre ele este acel Jeep Toyota. Avem încã o camionetã americanã, iar un Audi care e al meu. Încerc sã îmi perfectionez ceea ce am si întâmplãtor am mãrit colectia. Nu intentionam, dar când nu te astepti atunci se ivesc ocaziile”,  a spus Nicolae Gherghin, organizator.

Bãtrânele doamne au parcurs mii de kilometri, iar astãzi au fãcut paradã, la Petrosani, unde s-au aflat în centrul atentiei

“Am venit cu un Mercedes 124 E, an de fabricatie 1985. E originalã, piesã cu piesã am montat pe ea. Trei ani a durat restaurarea si o am de 20 de ani, sunt foarte multumit de ea. Dacã te pricepi nu e dificilã întretinerea, dar este costisitoare. Mai am si alte masini. Lucrez încã la 4, un  Mercedes ca acesta, un Renault adus din America, un Fiat 124 si un Ford din 1960. nu stiu când le termin”,  a spus Francisc Filker care a venit din Geoagiu.  Pentru toti expozantii, masinile au valoare sentimentalã. La fel se întâmplã si în cazul lui Ovidiu Pascu din Petrosani.

“Este un Trabant 601S din 1979, totul este original pe ea. Doar am revopsit-o si urmeazã sã o mai îmbunãtãtesc. Mai am una acasã pe care as vrea sã o fac electricã pentru a proteja si mediul si a iesi mai ieftin cu Transportul local, dar depinde de timp. Dacã e sã iei piesã cu piesã noi, nu sunt foarte de  calitate, cele originale se gãsesc foarte greu. Cele noi ar fi foarte scumpe. Eu circul cu masina zi de zi, mai ales iarna, atunci când este o senzatie cu ea. În ciuda aparentelor este stabilã, urcã unde urcã orice jeep si este o pasiune pentru mine. A fost prima masinã a lui tata si o voi tine în memoria lui sã duc mai departe traditia”,  a spus Ovidiu Pascu – Petrosani.

Alti expozanti deja au experientã în ceea ce priveste parada masinilor de epocã. Pe principiul “este Mercedes si restul” se ghideazã si proprietarul unui autoturism fabricatie nemteascã. Masina fabricatã în anii ’70 circulã falnicã pe drumurile patriei în fiecare zi, iar proprietarul ei nici nu se gândeste sã o vândã vreodatã. Vrea sã o lase mostenire copiilor sãi. “Am venit cu un Mercedes 115, bot de cal, fabricatie 1976, masina este într-o stare impecabilã, este usor de întretinut, cu un consum de 7%. O folosesc în fiecare zi, nu m-a lãsat niciodatã în drum, piese se mai gãsesc la ea. Piesele sunt foarte rezistente. Pe a mea nu existã improvizatii. Corespunde din orice punct de vedere. Sunt foarte fidel mãrcii si pentru mine Mercedesul rãmâne Mercedes. Nu mi-as cumpãra o altã masinã. Am avut trei Mercedesuri. Va rãmâne pentru mostenitori si ei sã facã cu ea ce vor. Anul acesta am reusit sã o si înscriu în clubul Retromobil si sunt mândru cã am o masinã de epocã cu acte în regulã”, spune Gyorgy Kis, proprietarul unui Mercedes 115. Organizatorii se bucurã de la un an la altul de un numãr de participanti în crestere. Municipiul Petrosani a intrat în rândul marilor orase unde sunt organizate astfel de evenimente dedicate pasionatilor de masini clasice.

Monika BACIU