Universitatea din Petrosani aduce specialisti în mai multe domenii si, la finele acestei sãptãmâni, sunt asteptati în acest centru de învãtãmânt superior profesori universitari din centre de prestigiu, studenti, dar si elevi. Sunt trei directii abordate, iar vineri, de la ora 9,30, are loc deschiderea oficialã în Aula Universitãtii.
„Toate cele trei simpozioane studentesti sunt ale celor 3 facultãti din cadrul Universitãtii. E primul an în care reusim sã ne reunim sub aceeasi egidã. La 9,30 are loc deschiderea în Aulã si sunt asteptati peste 300 de studenti din tarã si din Petrosani, pentru a participa la aceste simpozioane. Unul poartã numele „Geoecologia” si este cel mai vechi, cel de al doilea „Studenti, stiintã, societate”, iar cel de al treilea „Zilele tehnicii studentesti”. Dorim sã aducem mai aproape studentii si profesorii. Chiar dacã lucrãrile sunt elaborate de studenti, sunt coordonate de cadre didactice si urmãrim sã intre în competitie cu studenti ai altor universitãti, astfel încât si studentii nostri sã meargã la alte universitãti, cât mai des, în schimb de experientã”, spune prof. Univ dr. habil.ing. dr.ec. Eduard Edelhauser, Prorector Management Universitar Universitatea din Petrosani.
Geoecologia este cel mai vechi simpozion ce are loc la Petrosani, ajuns la editia cu numãrul XV, iar profesorii de aici spun cã, de aceastã datã, au atras si elevii de liceu. „Avem bucuria ca si în acest an, numãrul participantilor sã fie chiar mai mare decât în editiile precedente. Musafirii nostri provin din cele mai importante 7 centre universitare din tara noastrã, care gestioneazã domenii si specializãri înrudite cu cele de la Facultatea de mine. În premierã, pentru cã si sectiunea preuniversitarã se aflã la cea de a III-a editie, avem participanti liceeni din Bucuresti si Hunedoara ”, a precizat si prof univ Csaba Lorint, profesor de geologie. Geoecologia este un domeniu de actualitate, iar despre astfel de probleme se va discuta la simpozionul geologilor si ecologistilor de la Petrosani. „Acest simpozion este un liant pentru comunitatea noastrã. Este centrat pe activitatea studentilor, dar am invitat si sectiunea preuniversitarã, potentialii nostri viitori studenti, care ar putea fi atrasi de specializãrile facultãtii noastre si reprezentanti ai mediului de afaceri”, a afirmat si prof univ dr. Ing. habil Andreea Ionicã, decan al Facultãtii de Mine. Dupã festivitatea de deschidere a simpozioanelor, încep prelegerile , urmând ca la final sã fie oferite premii tuturor participantilor care vor prezenta lucrãri legate de geoecologie, turism, ingineria mediului, a valorificãrii deseurilor, ingineria civilã-topografiei- cadastrului, ingineria economicã, ingineriei si managementului calitãtii, ingineriei miniere si ingineriei securitãtii în industrie.
Diana Mitrache