Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judetean Hunedoara si în parteneriat cu Asociatia ArheoVest Timisoara, va organiza în data de 20 mai 2017, începând cu ora 16.00, la sediul din Palatul Magna Curia, o activitate ce se va derula sub genericul „Antropologia culturalã si arheologia.

Corpul uman ca artefact: Tatuajul”, în cadrul cãreia dr. Lars Krutak, de la Smithsonian Institute, Washington D.C., SUA, va sustine conferinta „Mostenirea culturalã a tatuajului indigen”.

„Tatuajul este una dintre cele mai vechi forme de expresie culturalã a umanitãtii, o modalitate de comunicare a conceptelor culturale, a întelegerii afilierilor, statuturilor sociale, ritualurilor de trecere la maturitate, medicinii traditionale, spiritualitãtii, a mândriei apartenentei la o culturã si a abilitãtilor artistice. Într-un context social în care, în întreaga lume, implicit si la noi, se poate observa o adevãratã explozie a body-art-ului, a tatuajului în special, devenind o veritabilã modã, am considerat ca fiind un moment mai mult decât potrivit pentru a întelege cu adevãrat originea si semnificatia tatuajului. În spatiul românesc, în cercetarea arheologicã si cea antropologicã, tatuajul si semnificatiile sale reale au fost ignorate aproape în totalitate. Lipsa descoperirilor concrete, de tipul mumiilor tatuate ( Otzi-Tyrolian Man, mumiile din Siberia-Frozen Tombs etc.) nu ar trebui sã împiedice analiza acestui aspect din viata comunitãtilor umane”, a declarat Roxana Stãncescu, care se ocupã cu organizarea evenimentului din partea MCDR Deva. Dr. Lars Krutak începe studiul tatuajului în 1996. Format ca arheolog si antropolog, a studiat, vreme de 3 ani, simbolistica complexã si practica tatuajului în zona arcticã. Ulterior, aria sa de interes s-a lãrgit, studiind si cercetând arta corporalã indigenã din întreaga lume, devenind unul dintre cei mai cunoscuti specialisti în domeniu, fiind considerat „the tattoo anthropologist” – antropolog al tatuajului. Consultant pe probleme de antropologie la National Geographic, Discovery Channel sau History Channel, activitatea stiintificã a lui Lars Krutak se reflectã si într-o serie de publicatii, prin articole despre arta corpului, modificãri ale acestuia si în special despre tatuajul si semnificatia sã de-a lungul istoriei.

Biroul de Relatii cu Publicul