Lucrãrile de la termocentrala Paroseni – termen de finalizare 31 decembrie 2017

Termenul pentru finalizarea lucrãrilor de la termocentrala Paroseni este 31 decembrie 2017. Conducerea Complexului Energetic Hunedoara a impus un nou termen pentru finalizarea lucrãrilor.

Contractul initial prevedea ca finalizarea lucrãrilor sã aibã loc la sfârsitul lunii februarie a anului 2018. Mihael Melczer, directorul general al CEH, a discutat cu oficialii CNIM, iar sãptãmâna aceasta, constructorul trebuie sã stabileascã programul de lucru. Conditia este cã lucrãrile sã fie terminate pânã la sfârsitul acestui an, astfel încât termocentrala sã se conformeze la cerintele de mediu.

“Vineri am avut negocieri cu cei de la CNIM pentru reluarea lucrãrilor. De astãzi au acces liber pentru a-si stabili un program concret de reluare efectivã a lucrãrilor si asta se va produce din data de 2 mai încolo. Zilele astea vorbim despre ce vor sã facã si vom semna un attend-um cu ei pentru reluarea urgentã a lucrãrilor si pentru finalizarea lucrãrilor integral la 31 decembrie 2017. Contractul prevedea ca pânã la sfârsitul lui februarie 2018, dar am avut discutii cu ei si vrem sã ne închidem pânã la sfârsitul anului asa cum suntem obligati de cerintele de mediu”,  a declarat Mihael Melczer, directorul general al CEH. Lucrarea pentru conformarea termocentralei Paroseni la cerintele de mediu este realizatã în proportie de 96%. Dupã o lungã perioadã în care investitia a stagnat, conducerea CEH a reusit sã deblocheze situatia prin achitarea integralã a  TVA-ului restant, astfel cã lucrãrile vor fi reluate începând de lunã viitoare.

“Nu mai au foarte mult de lucrat. Noi, Complexul Energetic Hunedoara, am fãcut eforturi pentru a debloca situatia si e timpul sã terminãm afacerea”,  a mai spus Melczer. Lucrarea de la Paroseni este o investitie de 65 de milioane de euro, una dintre cele mai mari din zonã. Ea va crea posibilitatea ca aceastã centralã sã functioneze dupã criterii europene, din punctul de vedere al mediului. Unul dintre proiecte vizeazã construirea unei instalatii de desulfurare a gazelor de ardere, iar cel de-al doilea se referã la schimbarea tehnologiei actuale de colectare, transport si depozitare a zgurii si cenusii rezultate în urma procesului de ardere a cãrbunelui în termocentralã.

Monika BACIU

Advertisements