Valea Jiului are mii de someri, iar unii nici mãcar nu mai iau indemnizatia. Locurile de muncã sunt putine si calificãrile celor care cautã un job lasã de dorit. Tocmai de aceea, agentiile locale de ocupare a fortei de muncã sunt dispuse sã facã orice curs de calificare este solicitat de cei aflati în cãutarea unui loc de muncã în aceastã parte a tãrii.
„Vom începe un curs de electricieni în aprilie, în mai de barmani, dar oamenii pot sã îsi exprime dorinta cu privire la cursurile ce i-ar interesa si asa ne vom organiza si noi. Noi avem ca indicatori, dupã cursuri, încadrarea a cel putin jumãtate dintre absolventi si îi si realizãm”, spune Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani.
Datele oficiale aratã în judetul Hunedoara cã erau înregistrate, la sfârsitul lui decembrie anul trecut, 113.519 persoane active, cu 424 mai putine decât în luna anterioarã si cu 1.524 mai multe decât în perioada similarã din anul 2015. De asemenea, Directia Judeteanã de Statisticã mai informeazã si cã numãrul somerilor din judet, înregistrati la sfârsitul lunii decembrie 2016 era de 10.789 persoane, cu 550 mai mic decât în aceeasi perioadã a anului anterior. În industrie si constructii lucrau 52.431 de hunedoreni (42.6%), iar în agriculturã si servicii anexe si în silviculturã 3.094 (2.7%).
Alti 57.994 de angajati sunt încadrati în domeniul serviciilor, deci indirect productivi, ceea ce înseamnã cã acest procent, de 51.1%, este mai mare decât al celor ce lucreazã direct în productie. Rata somajului în judet era de 5.8%, fatã de 4.8% media pe tarã, Hunedoara ocupând, la nivel national, locul 16 din 42 de judete.
Diana Mitrache