Primãria Petrosani a pierdut procesul cu Romsilva. Dupã cinci ani de procese, o sentintã favorabilã si casatã, administratia localã de la Petrosani pierde litigiul cu Romsilva pentru scoaterea din fondul forestier a 46 de hectare de teren necesare pentru continuarea lucrãrilor de dezvoltare a domeniului schiabil Parâng.

“Ia act de renuntarea reclamantului Municipiul Petrosani la judecata petitului privind anularea adresei nr. 23547/VS/10.05.2012. Respinge ca nefondatã actiunea în contencios administrativ formulatã de reclamantul Municipiul Petrosani, prin Primar, cu sediul în Petrosani, str. 1 Decembrie 1918, nr. 93, judetul Hunedoara în contradictoriu cu pârâta Regia Nationalã a Pãdurilor – ROMSILVA SA cu sediul în Bucuresti, str. Petricani, nr. 9A, sector 2”, aratã sentinta de miercuri a Curtii de Apel Alba Iulia.  Totodatã, municipalitatea de la Petrosani este obligatã sã le plãteascã celor de la Romsilva si cheltuielile de judecatã. “Obligã reclamantul sã plãteascã pârâtei suma de 1.255 lei reprezentând cheltuieli de judecatã. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Grefa Curtii de Apel Alba Iulia”, mai aratã sentinta. Reprezentantii administratiei locale de la Petrosani sustin cã nu s-au asteptat la o astfel de decizie. “Nu ne-am asteptat la o sentintã nefavorabilã. Asteptãm motivarea si vedem dupã aceea ce este de fãcut. Pânã nu avem motivarea nu putem sã facem recurs. Si dacã am fi câstigat tot la Înalta Curte ajungeam, dar era bine sã mergem cu o sentintã favorabilã de aici (Curtea de Apel Alba Iulia-n.r.)”, a declarat Marian Popescu, city-managerul municipiului Petrosani.

Proces început în 2012

Procesul dintre cele douã pãrti a debutat în anul 2012 la Curtea de Apel Alba Iulia. La judecarea cauzei pe fond, dupã sase înfãtisãri, instanta a dat câstig de cauzã municipalitãtii de la Petrosani. “Admite exceptia inadmisibilitãtii petitului privind anularea adresei nr. 23547/VS/10.05.2012. Admite în parte actiunea în contencios administrativ formulatã de reclamantul Municipiul Petrosani, prin primar cu sediul în Petrosani, str. 1 Decembrie 1918, nr. 93, jud. Hunedoara în contradictoriu cu pârâta Regia Nationalã a Pãdurilor – ROMSILVA SA cu sediul în Bucuresti, str. Petricani, nr. 9A, sector 2 si în consecintã: Obligã pârâta sã emitã avizul pentru scoaterea definitivã din fondul forestier national, prin transfer din proprietatea publicã a statului în proprietatea publicã a reclamantului, a suprafetelor de teren destinate realizãrii pârtiilor pentru practicarea schiului, precum si realizãrii instalatiilor de transport pe cablu aferente acestora, necesare pentru executarea proiectului ,,Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turisticã Parâng””, arãta solutia Curtii de Apel Alba Iulia din data de 29 noiembrie 2012. În 30 septembrie 2013, litigiul a ajuns la Înalta Curte de Casatie si Justitie. Romsilva a atacat decizia Curtii de Apel Alba Iulia la Curtea Supremã. O solutie în dosar a fost datã în 8 octombrie 2014. La acel moment, Curtea Supremã a casat solutia instantei de la Alba si a trimis dosarul spre rejudecare. “Admite recursul declarat de Regia Nationalã de Pãdurilor – Romsilva împotriva sentintei nr. 396 din 29 noiembrie 2012 a Curtii de Apel Alba Iulia – Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal. Caseazã sentinta atacatã si trimite cauza spre rejudecare aceleiasi instante. Irevocabilã”, aratã solutia Înaltei Curti de Casatie si Justitie din data de 8 octombrie 2014.

O lunã mai târziu, în data de 29 noiembrie 2014, dosarul s-a reîntors la Curtea de Apel Alba Iulia pentru rejudecare. A fost nevoie de încã trei ani pentru lãmurirea pãrtilor. S-au realizat expertize, contraexpertize, a fost suspendatã cauza si repusã pe rol. Pânã sãptãmâna aceasta s-au derulat actele dintre cele douã pãrti, Romsilva si Primãria Petrosani. Asta pentru cã instanta sã le dea posibilitatea celor douã pãrti sã rezolve pe cale amiabilã litigiul. De scoaterea din fondul forestier a celor 46 de hectare de teren depinde continuarea lucrãrilor de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng.

2-1

Primãria Petrosani nu renuntã la lupta cu Romsilva

Decizia instantei de apel nu este definitivã si va fi atacatã cu recurs de juristii municipalitãtii. Primãria Petrosani a cerut ca o suprafatã de circa 40 de hectare de teren, aflatã în proprietatea Romsilva, sã-i fie atribuitã gratuit pentru proiectul schiabil din Parâng. Terenul solicitat de municipalitatea Petrosani este împãdurit si ar urma sã fie utilizat pentru constructia instalatiei de transport pe cablu a turistilor, dar si pentru pârtiile de schi. Primãria a cerut ca terenul sã fie cedat gratuit de Romsilva, dat fiind faptul cã este vorba de un proiect derulat într-o statiune de interes national. Pentru cã pãrtile nu s-au înteles s-a ajuns la judecatã iar municipalitatea a avut câstig de cauzã pe fond. La recursul declarat la Înalta Curte de Casatie si Justitie de cãtre Romsilva, instanta superioarã a returnat dosarul la Curtea de Apel Alba Iulia pentru a fi rejudecat. Magistratii au ajuns la un verdict si au respins ca nefondatã actiunea în contencios administrativ formulatã de administratia localã.

”Asteptãm motivarea Curtii de Apel, pentru cã nu stim ce se spune în ea. Dupã ce o primim o sã facem recurs la Înalta Curte de Casatie si Justitie a României, mergem mai departe, nu e finalul”, a declarat Adrian Negoe, secretarul Primãrie Petrosani. Romsilva sustine cã pe unele suprafete din cele 43 de hectare se vor amenaja doar pârtiile de legãturã, iar expertiza trebuia sã stabileascã exact suprafata totalã care trebuie scoasã din fondul forestier, cât si suprafata efectivã afectatã de instalatii. Pe de altã parte, solutia Curtii de Apel Alba Iulia nu stopeazã lucrãrile derulate la domeniul schiabil din Parâng. ”Deocamdatã nu ne încurcã aceastã decizie, ne putem derula lucrãrile propuse”, mai spune Negoe.

Monika BACIU
Maximilian GÂNJU