Avem un spital regional, a spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi, în deschiderea simpozionului ce a marcat cei 40 de ani de existentã ai unitãtii medicale de la Petrosani, dar avem medici cu care se comunicã greu. Avem intentii bune venite din parte celor ce conduc judetul Hunedoara, dar ele nu se concretizeazã în fapte mereu, însã, Mircea Bobora ne-a asigurat de tot sprijinul si a urat unitãtii medicale sã celebreze nu doar centenarul, în bune conditii. Toate acestea, în conditiile în care la 4 decenii, unitatea pare cã renaste si la Petrosani va mai fi construitã o aripã extrem de modernã si importantã.
„În ceea ce priveste relatia administratiei publice locale cu Spitalul din Petrosani, pot sã vã spun un lucru, sper sã nu se supere domnul manager Vasilescu, e foarte greu de lucrat cu dumneavoastrã! Si mã refer, în primul rând, la chestiunile legate de administratie, nu neapãrat de actul medical. Dar este si plãcut si satisfactiile sunt mari. Dacã acum 40 de ani se inaugura acest spital de urgentã, cred cã noi putem spunem cã am început reconstructia Spitalului din Petrosani, prin lucrãrile pe care le desfãsurãm aici ”, a spus printre altele Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Edilul din Petrosani a mai precizat cã administratia îsi doreste un spital competitiv si a punctat faptul cã aceastã unitate medicalã este cea mai importantã din judetul Hunedoara. Chiar dacã lucrurile sunt asa, date fiind interventiile în situatiile generate, nu o datã de accidentele miniere, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Bobora, a calificat asta drept sentimentalism.
„Nu fac part-pris-uri si nici nu mã deranjeazã încercarea unuia sau a altuia de a face ierarhii, pentru cã ierarhizarea, fãrã a avea la bazã principii de analizã proceduralã, e o chestie mai mult sau mai putin sentimentalã. Asa cã la 40 de ani de la înfiintare, sentimentalismul are loc si e bine sã aibã loc si e bine cã am o ocazia sã vã spun La multi ani!”, a afirmat Mircea Bobora, presedintele C J H.
De 20 de ani, din 1997, spitalul poartã titulatura actualã, dar, de-a lungul timpului unitatea medicalã a cunoscut o serie de modificãri, toate fiind, în timp, aduse odatã cu îmbunãtãtirea actului medical. „Îmi revine deosebita onoare de a deschide lucrãrile Simpozionului „40 de ani de existentã a SUP 1977-2017”, cu tema Actualitãti terapeutice medico-chirurgicale. Aceastã manifestare medicalã, doreste sã fixeze un reper temporal în istoria recentã a SUP. Asta, pentru cã, la nivelul Vãii Jiului, în general si la nivel de Petrosani, în special, istoria este mult mai lungã. 2017 marcheazã, de fapt 4 repere temporale: 145 de ani de la înfiintarea primului spital din Petrosani, în 1872, 105 ani de la înfiintarea Spitalului orãsenesc Petrosani în 1913, 95 de ani, de la înfiintarea, în 1922, a Spitalului Principele Mircea si 40 de ani de la inaugurarea în 1977, a actualului sediu a SUP ”, a spus dr. Alin Vasilescu, managerul SUP.
Mai multi medici si profesori universitari sunt în aceste zile la Petrosani, unde sustin lucrãri pe diverse teme de interes, iar simpozionul ce are loc aici îi ajutã pe cei ce au semnat Jurãmântul lui Hipocrat, sã devinã competitivi. Sunt aici medici din Timisoara, Târgu Jiu, Dolj, iar temele abordate sunt din mai toate domeniile, inclusiv terapia durerilor în cazurile oncologice.
Diana Mitrache