Banca Mondialã oferã posibilitatea reprezentantilor Universitãtii Petrosani de a accesa fonduri pentru implementarea unor proiecte destinate studentilor. Dupã o absentã îndelungatã, de 15 ani, în învãtãmântul universitar românesc, Banca Mondialã revine si investeste în educatia studentilor.

Reprezentantii Universitãtii din Petrosani pregãtesc mai multe proiecte destinate studentilor. Acestea au rolul de a reduce abandonul universitar, dar si de a-i familiariza pe studentii din anul I cu universitatea si modul de desfãsurare a cursurilor

“Este momentul în care se lanseazã competitiile si Banca Mondialã prin BIRD revine în România dupã 15 ani cu niste finantãri care sperãm sã ne ajute pentru cã sunt domenii în care noi ne confruntãm cu probleme. E vorba de abandonul scolar si de pãstrarea studentilor în sistemul de învãtãmânt. Sunt probleme cu mentinerea studentilor în sistemul de învãtãmânt pentru cã tinerii au alte probleme si reusim cu greu sã îi convingem sã îsi continue studiile. Pentru studentii din anul I sunt dedicate aceste proiecte pentru a-i sprijini cu activitãti de consiliere. E vorba de niste fonduri de care beneficiazã 300 de facultãti din România, care sunt eligibile. Vor fi, de asemenea, niste proiecte dedicate elevilor de clasa a XII-a cãrora sã le oferim niste scoli de varã. E vorba de o acomodare a elevilor cu situatia din învãtãmântul universitar, mai ales pentru elevii cu situatie financiarã mai delicatã. În Valea Jiului din cele 9 licee, opt sunt eligibile, e un singur liceu care nu îndeplineste conditia de situatie financiarã redusã, cu familie monoparentalã, cu pãrinti plecati din tarã. Mai existã si niste fonduri ale Ministerului care pe opt axe ne sprijinã atât pentru internationalizare cât si pentru abandonul scolar”, a declarat Eduard Edelhauser, prorectorul Universitãtii Petrosani.

4-1

Existã proiecte destinate si învãtãmântului preuniversitar care au ca tintã educatia superioarã.  “Existã un proiect numit ROSE, are o componentã axatã si pe învãtãmântul preuniversitar. Situatia este destul de delicatã, participãm în fiecare an la actiuni de promovare a Universitãtii în licee si vedem cã pe lângã liceele foarte bune care au promovabilitate de peste 90%, dar multi dintre elevii lor se gândesc sã pãrãseascã tara, existã licee la care copiii cu greu vin la scoalã si promovabilitatea este foarte redusã”,  a mai spus sursa citatã.

Rata abandonului în rândul studentilor Universitãtii Petrosani a scãzut în ultimii ani. Studentii din anul I de studiu sunt cei mai expusi abandonului universitar. “Am reusit sã reducem abandonul universitar foarte mult, în ultimii doi ani. Abandonul mare este la nivelul anului I si pentru cã în anul I nu existã conceptul de repetentie, din anii urmãtori existã repetentia în cazul în care nu reusesc sã cumuleze creditele. În anul I studentii se acomodeazã cu greu cu activitatea pentru cã notele se acordã numai în sesiune, semestrul este relativ relaxat si atunci neparticipând la toate activitãtile nu reusesc sã se încadreze în cerinte”, a mai precizat prorectorul UPET. Toate universitãtile din tarã se confruntã cu o scãdere a numãrului de studenti din cauza ratei mici de promovare a examenului de bacalaureat.

Monika BACIU