Politia Românã, prin Directia de Ordine Publicã si Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitãtii, în parteneriat cu Asociatia ”Necuvinte”, a lansat campania “Aripi Frânte”, de prevenire a violentei în familie si de promovare a ordinului de protectie.
Potrivit initiatorilor a fost generatã de dinamica modificãrilor de punere în aplicare a ordinului de protectie, a necesitãtii promovãrii drepturilor victimelor femei si copii dar si a faptului cã, din analiza comparativã a datelor statistice existente la nivelul I.G.P.R., aferente anilor 2015 si 2016, rezultã cã, per total, infractiunile sesizate din domeniul violentei domestice înregistreazã un trend usor ascendent, fiind în crestere cu 5,7%.
La nivelul judetului Hunedoara, campania ”Aripi frânte”, lansatã oficial ieri, va fi derulatã în perioada aprilie – decembrie 2017 de politisti din structurile de prevenire a criminalitãtii si ordine publicã, atât în mediul urban cât si rural. Datele statistice relevã cã în judetul nostru, diferit fatã de media nationalã, trendul este descrescãtor, totalul infractiunilor sesizate din domeniul violentei domestice fiind în scãdere cu 6,04 procente. Din acest motiv si pentru cã demersul preventiv al Politiei Române se deruleazã la nivel national, activitãtile de prevenire vor fi intensificate în cursul anului 2017, pentru a mentine starea de fapt actualã.
“Campania beneficiazã de materiale de suport puse la dispozitie de I.G.P.R. si Asociatia ”Necuvinte”, respectiv 12.000 de afise ce vor fi expuse în toate locurile vizibile pentru potentiale victime (sediile subunitãtilor de politie, a diferitelor institutii publice, primãrii, scoli, scãri de bloc, unitãti medicale, dispensare, magazine mixte, asociatii de proprietari etc.) si 5.000 de brosuri ce vor fi distribuite în cadrul activitãtilor preventive, a sesiunilor de informare în scoli si actiunilor de instruire a grupului tintã”, spune Bogdan Nitu, purtãtor de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Politistii din cadrul Compartimentului Analizã si Prevenire a Criminalitãtii Hunedoara vor promova, în mediul scolar, pe perioada acestei campanii, si un film documentar cu duratã de 30 de minute, realizat în Penitenciarul de Femei Ploiesti – Târgsorul Nou, film care contine patru interviuri cu femei încarcerate pentru infractiuni de omor în mediul familial.