Vineri, 7 aprilie 2017, elevii Scolii Gimnaziale I. D. Sîrbu Petrila au desfãsurat încã o activitate în cadrul proiectului European “Mãnâncã responsabil!”- Parada primãverii.

,,Sã punem soare în loc de ceatã
Sã punem vântul cald în loc de gheatã
Iar în copaci, sãtui de geruri grele,
Sã punem frunze, flori si rândunele.
Sã punem dragoste de viatã.”

Tiberiu Jugãnaru

Parada primãverii este un proiect educational care contribuie la educarea eco- gândirii creative a elevilor în scopul gãsirii celor mai eficiente metode de colectare si refolosire a deseurilor.  Deseurile îsi cer drepturile si vor sã fie respectate, colectându-le selectiv. Viata lor  reîncepe prin procesul de reciclare si astfel ajung din nou în mâinile oamenilor. Prin aceastã paradã  elevii Scolii Gimnaziale I. D. Sîrbu, îndrumati de cãtre cadrele didactice  si ajutati de pãrinti au demonstrat cã  deseurile nu sunt gunoaie, iar la paradã au fost  la înãltime, pe scenã, purtate cu mândrie de copii.  Dansurile, muzica si voia bunã au fost ingredientele pentru o paradã  a primãverii responsabile. De asemenea, talentatii elevi au decorat sacose de hârtie  sau pânzã pentru cumpãrãturi cu mesaje care îi îndeamnã pe membrii comunitãtii la un consum responsabil. Prin acest consum responsabil copiii stiu cã pot avea un mediu sustenabil. Multe sacose au prezentat Codul eco si Codul consumului responsabil de alimente: Salvarea planetei este si în farfuria ta!

  1. Analizãm si cumpãrãm doar cât este necesar;
    2. Consumãm alimente locale;
    3. Valorificãm deseurile;
    4. Aducem meniul la 0 Kilometri;
    5. Consumãm legume si fructe de sezon;
    6. Limitãm consumul de hranã procesatã;
    7. Respectãm drepturile deseurilor;
    8. Gãtim creativ si în armonie cu natura.

Asa au pus elevii scolii multã dragoste pentru naturã, dragoste care va contribui la sustenabilitatea mediului. ,,Sperãm ca munca noastrã sã aibã rezultate si oamenii sã înteleagã ce înseamnã sã fii responsabil.”(Mãtulescu Roxana- presedinta Comitetului eco-logic).

Consilier educativ, Prof. Gheban Liliana