Ne place sã consultãm nutritionisti, credem cã ar fi bine sã mâncãm sãnãtos, dar câti stim ce mâncam cu exactitate? Dacã ajungi în piata centralã de la Petrosani, gãsesti sã numeri pe degetele de la o mânã producãtorii care chiar muncesc si îsi produc singuri produsele. Si stiti cum îi recunosti? Când e de lucru, chioscul e închis.
Asa l-am gãsit si noi pe Nicu Oichia si sotia sa Simona, într-o zi obisnuitã de lucru, pe câmp, alãturi de caprele lor. Chioscul era închis la piatã, cã s-a plâns cã reuseste greu sã gãseascã om care sã îi si vândã produsele, însã, acasã, cu mii de euro, a fãcut o fermã la standarde europene. Sala de productie a brânzei este farmacie, totul strãluceste si miroase a curat, iar pe câmp, caprele sunt extrem de bine îngrijite. Totul, însã, s-a fãcut cu mari sacrificii. „Dimineata mulgem caprele, dãm iezii afarã care nu sug, vara le mulgem pe toate, facem brânza, ne pregãtim sã plecãm la piatã la chiosc si venim apoi iar. Searã din nou cu mulsul si tot asa. Nu e simplu, e mult efort si trebuie sã iubesti animalele, ca sã îti meargã bine”, spune Simona Oichia, producãtor din piata centralã de la Petrosani.
Cu constiinciozitate si pasiune, retete traditionale si multã muncã, dar si bani investiti în afacerea de familie, au ajuns la câteva sute de capre si iezi, care acum zburdã pe deal. Nu a fost niciodatã usor si acesti oameni nu au timp de ei. „Mi-as dori sã am un concediu mãcar de o sãptãmânã, sã mã relaxez, dar nu se poate, pentru cã nu gãsim oameni în care sã pot avea încredere. Mãcar douã, trei zile, ca sã poti sã pleci undeva. Muncim si atât”, mai spune Simona.
Oamenii, însã, s-au obisnuit si, cine a gustat o datã din produsele lor, fãcute în gospodãrie, nu mai renuntã. Ferma lor aratã asa cum ar trebuie, standardele fiind europene. Nicu Oichia spune cã a fost si în Franta si s-a inspirat de acolo, iar la boxã din piatã aduce produse fãcute în acest loc, ca o farmacie. „Am reusit sã facem o fermã. Nu suntem gata, nu suntem la final, Am fãcut doar camera unde se preparã produsele lactate si am contactat acum o firmã care sã ne execute lucrãri pentru grajduri si o platformã pentru gunoiul de grajd si sperãm sã fie bine sã finalizãm ce ne-am propus. Avem un contract cu un medic veterinar. Suntem controlati periodic, animalele sunt vaccinate conform graficului si probleme mari nu sunt”, sustine si Nicu Oichia, cioban, producãtor originar din judetul Gorj, dar care acum locuieste la Livadia.
Totul e alb imaculat si acesti oameni, cu mii de euro investiti din ceea ce au produs, au adus apa si canalizarea într-un loc de la intrarea în satul Livadia, iar acum se gândesc cum ar fi sã aibã si o pensiune la care sã serveascã produse traditionale.
Se descurcã, au de mâncare si cresc si pãsãri, la fel de bio. Îi gãsim la piatã, la Petrosani, ei fiind printre putinii care produc în gospodãrie tot ce vând. „De la 5 capre am pornit. Mi-a dat socrul meu un vitel si ne-am propus ca, dupã ce vindem acel vitel, sã cumpãrãm niste capre. Asa am fãcut si încet, încet am ajuns aici. Pãsãri avem, gãini pe care le sacrificãm mai ales în preajma sãrbãtorilor de iarnã si mergem la piatã la Petrosani, unde avem un chiosc din care vindem”, spun oamenii. Produsele lor chiar sunt cãutate la piatã, dar îi gãsim acolo doar când nu e de lucru acasã, la animale, când brânza e proaspãt stoarsã si mieii sãtui.
Noi, ceilalti, ar trebui sã fim mai atenti cu ceea ce cumpãrãm si sã ne îndreptãm, atunci când putem, spre cei care ne oferã produse din propriile lor gospodãrii. Nicu si Simona Oichia sunt doi dintre cei care fac asta cu drag, chiar dacã viseazã amândoi la o vacantã frumoasã, pe care nu si-au permis-o niciodatã, de dragul animalelor lor.
Diana Mitrache