Vor planta copaci si vor amenaja o curte pentru scoalã si grãdinitã, vor avea dascãli calificati în ultimele tehnologii IT, dar vor avea si o promovabilitate ridicatã la Bacalaureat.  Sunt trei proiecte pe care dascãlii de la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida le-au câstigat si care vor aduce un plus orelor predate aici. De fapt, primul, si poate cel mai important, este cel care va face sã creascã promovabilitatea elevilor la examenul maturitãtii, pentru cã aici, sunt foarte multi cei care nu trec acest hop. Pentru asta, sunt disponibili 152.500 de euro, care se repartizeazã pe parcursul a 4 ani, iar pregãtirea suplimentarã a elevilor începe din clasa a IX-a

„Am obtinut, la proiectul ROSE, 99 de puncte din 100. În luna aprilie urmeazã sã semnãm contractul cu Ministerul Educatiei Nationale si sã începem implementarea acestuia”, a spus Camelia Paraschiv, directorul Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida.

Un alt proiect vizeazã curtea Scolii Gimnaziale  nr 2, acolo unde administratia localã finanteazã reconstructia unui spatiu ce va fi destinat prescolarilor, dar care va înfrumuseta curtea împrejmuitoare. „Am atras 2.000 de euro si vom amenaja grãdina de la Scoala Gimnazialã nr 2.

3-1

Acolo deja s-a început renovarea grãdinitei si domnul primar ne-a ajutat cu finantarea”, spune Camelia Paraschiv, iar directorul adjunct Mihaela Marita  ne dã detalii: „Proiectul se numeste „Copii sãnãtosi într-un mediu sãnãtos” si a fost accesat ca si aplicatie pe Edu Pro. Am obtinut 9.000 de lei pe programul „Spatii Verzi” si încã 3.000 de lei subventioneazã EduPro. Vom planta pomi fructiferi în curtea scolii, pomi ornamentali, flori, vom instala mese si bãnci pentru activitãtile în aer liber ale elevilor. Elevii vor derula si o activitate  ecologicã ce se va finaliza pe data de 5 iunie de Ziua Mediului”.

Ultimul proiect ce va primi finantare la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida este cel ce se referã la dascãlii de aici. Ei sunt cei care vor fi calificati în domeniul IT.

„Acest proiect ne-a deschis calea ca si curs acreditat în scoala noastrã, la competente digitale si suntem centru de formare, al doilea din judet pe acest domeniu. Cursul este pentru profesori si profesorii, la rândul lor, vor pregãti elevii în acest domeniu, competente digitale””, a adãugat Mihaela Marita, director adjunct al Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida din Petrosani.  La finalul celor 3 proiecte, scoala ce apartine liceului va fi una modernã, cu o grãdinitã europeanã, profesorii vor avea competente sporite, iar elevii vor lua Bacalaureatul.

Profesorii lor sperã ca sã se vadã si efectul scontat, iar Bacalaureatul sã fie promovat de cât mai multi. În plus, abandonul scolar, ori absenteismul ar putea fi si el diminuat, dacã nu eradicat total, însã, doar dacã elevii vor întelege, dupã orele de consiliere, cã este important sã

termine o scoalã si nu sã piardã anii cu care nu se vor mai întâlni niciodatã.

Diana Mitrache