Prefectura Hunedoara vrea sã demareze un control la centrele de colectare a fierului vechi din judetul Hunedoara. Multe dintre ele functioneazã în „puncte cheie”, adicã în imediata vecinãtate a unor firme prãduite periodic de „magneti”.

Sute de centre de fier vechi functioneazã în judetul Hunedoara, acestea având avizul Prefecturii Hunedoara, conform legislatiei în domeniu. Cele mai multe sunt în Valea Jiului, municipiul Hunedoara, ori în Cãlan, adicã exact acolo de unde magnetii au ce fura. Si, mai mult decât atât, sunt construite în imediata vecinãtate ori chiar lângã gardul obiectivelor economice vizate de cei care trãiesc din vânzarea fierului vechi. Prefectul judetului Hunedoara, Sorin Vasilescu,recunoaste cã, de multe ori, amplasarea acestora încurajeazã furtul de fier vechi si promite o atentã verificare a lor. „Într-  adevãr, se încurajeazã furtul de fier vechi, dar este o legislatie destul de permisivã. În urmãtoarea perioadã, o sã mã ocup si de aceastã problemã”, a declarat Sorin Vasilescu.

Chiar si edilii hunedoreni recunosc cã numãrul mare al centrelor de colectare a fierului vechi reprezintã o problemã, pentru cã multe acceptã orice, inclusiv capacele de canal sustrase de pe domeniul public. De exemplu,  la Lupeni, primãria a decis sã suspende activitatea firmelor de colectare a fierului vechi, din cauza numãrului extrem de mare al acestor sustrageri. Iar mãsura a avut rezultatele scontate. În ultima perioadã nu s-a mai furat niciun capac de canal de pe raza municipiului Lupeni, spune primarul localitãtii, Cornel Resmeritã.  Edilul din Lupeni a decis sã ia aceastã hotãrâre în luna aprilie, dupã ce doi tineri au furat gardul cimitirului din municipiul hunedorean si, în plus, în doar câteva zile s-au furat zeci de capace de canal. În consecintã, a fost dat un ordin de primar prin care a fost suspendatã activitatea celor 10 centre de colectare a fierului din localitate pe motiv cã, dacã hotii nu vor mai avea unde sã vândã „marfa”, nu vor mai fura.

Carmen Cosman