Depresia este subiectul cu care Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii marcheazã Ziua Mondialã a Sãnãtãtii din 2017. Stirile de la ora 5 sunt etalon al faptelor generate de oamenii depresivi, fie cã vorbim de sinucideri, fie de alte fapte condamnabile pe fondul unor probleme generate de depresie.

Medicii spun cã o persoanã poate fi diagnosticatã în viatã cel putin o datã cu depresie si cã trebuie sã cearã ajutor familiei, dar mai ales unui specialist. „Pentru acest an, ca si subiect este depresia. Depresia, care înseamnã mult mai mult decât tristetea, înseamnã o afectare atât psihicã, cât si fizicã a organismului, iar în momentul în care se ajunge la o formã gravã de depresie, este clar cã acea persoanã poate sã fie imobilizatã si chiar scoasã  din toate activitãtile economice, sociale si familiale”, a declarat dr. Cecilia Birãu, purtãtor de cuvânt al D.S.P. Hunedoara.  Nu negati boala, ci fiti constienti cã ea poate degenera rapid, asa încât, mergeti la un specialist. Sunt îndemnurile medicilor în acest an, cu ocazia Zilei Mondiale a Sãnãtãtii ce este punctatã în data de 7 aprilie.

5-1

„Poate sã înceapã depresia de la pierderea unei fiinte dragi, sau dupã schimbarea activitãtii zilnice, care poate duce la aparitia unei depresii usoare. Este important sã recunoastem acest lucru, sã ne prezentãm la un medic psihiatru sau psiholog, pentru a cere ajutor. Exact asta spune si OMS: sã stãm de vorbã cu familia, dar si cu un specialist, care sã ne ajute sã trecem peste aceastã problemã de sãnãtate”,  a mai adãugat dr. Cecilia Birãu.

În judetul Hunedoara erau înregistrati în anul 2015 nu mai putin de 46 de persoane care au ajuns la suicid, iar în 2016, un numãr de 47 de persoane. Specialistii ne îndeamnã sã vorbim cu un specialist, atunci când singuri nu mai gãsim rezolvarea problemelor de sãnãtate, dar si sã apelãm la o medicatie corespunzãtoare, pe care doar psihiatrii o pot recomanda.  Aproape 1 milion de oameni suferã de aceastã boalã în România. Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii estimeazã cã, la nivel mondial, existã mai mult de 300 de milioane de persoane afectate (reprezentând 4,4% din populatia globului). Pe continentul european, peste 40 de milioane de persoane suferã de tulburãri depresive, iar în România, prevalenta este estimatã la 5% din populatia generalã (931.000 de cazuri). Datele statistice sunt relative având în vedere faptul cã o multitudine de cazuri rãmân nediagnosticate.

Diana Mitrache