Ciobanii se plâng cã nu gãsesc oameni sã îi ajute

A pornit de la 5 capre si acum are o turmã de aproape 250 de oi si capre cu care se mândreste. Nicu Oichia este unul dintre cei care îsi desface marfa produsã în gospodãria din Livadia, la piata de la Petrosani, dar spune cã, în fiecare an e tot mai greu. Si nu lipsa profitului îl sperie, ci legile care dau subventii incredibil de mici celor ce cresc capre si oi, dar si lipsa de ajutoare. A angajat zeci de muncitori, care sã îl ajute în gospodãrie, dar a rãmas mereu singur, cu cei 3 membri ai familiei sale, pentru cã ajutoarele s-au dovedit a fi inutile, sau au dat bir cu fugitii, când au vãzut cât e de greu.

„Problema cu care ne confruntãm este lipsã de oameni, pe care nu îi gãsim pentru a-i tine la animale, cu carte de muncã, angajati. Ne descurcãm foarte greu, doar cu familia si nu suntem ajutati mai deloc nici din partea statului român. Subventiile sunt foarte, foarte mici, în comparatie cu controalele la care suntem supusi”, spune Nicu Oichia, cioban din Livadia. Primeste 24 de lei, pe an, de la APIA, pentru o caprã si spune cã s-a împrumutat în bãnci, a fãcut un proiect european si are o fermã ca la carte, dar acum se gândeste serios dacã mai poate sã tinã ritmul. Nu cã nu ar avea unde sã vândã marfa, cã la Petrosani oamenii s-au învãtat sã vinã mai ales pentru laptele de caprã, dar si pentru carnea de ied, ori pentru brânzã, însã, greutãtile sunt prea multe si nu are cu cine sã lucreze. „Chiar vã spun sincer, de o lunã, am discutat cu familia, ca în perioada urmãtoare sã facem altã afacere si chiar sã vindem toate animalele si sã plecãm din tarã. Am 200 de capre si 30 de oi”, mai afirmã omul. A pornit cu 5 capre si a muncit enorm, în cei 20 de ani de când se ocupã cu aceastã afacere si acum a ajuns sã spunã cã nu mai poate. „Dupã 20 de ani tragem concluzia cã muncim cam în zadar. Nu e problemã cã nu am câstiga, dar este foarte multã muncã si nu avem cu cine. De ani de zile suntem cei care muncim mult, dar suntem ajutati foarte putin. Noi ne bazãm iarna pe subventiile de la stat, cu toate cã ne vin foarte târziu. Ar trebui banii sã vinã iarna, când ne trebuie furaje la animale. Ei ne dau banii acum, primãvara, când deja noi am fãcut împrumuturi. Banca îti dã dacã girezi cu casa si nu pot sã girez cu casa sã îmi iau porumb la capre si oi”, afirmã Nicolae Oichia. Ciobanul spune cã activitatea ar fi extrem de rentabilã si a trãit foarte bine din cresterea animalelor, însã, fãrã ajutor la timp de la stat si fãrã oameni pe care sã se bazeze la lucru, nu se mai poate. „Clientii erau reticenti în anii trecuti, dar încet, încet am reusit sã ne facem foarte multi clienti pe produsele de caprã, laptele si telemeaua care sunt foarte cãutate”.Si în acest an va aduce carne de miel si ied pe piatã, de Paste si Nicu Oichia spune cã preturile vor fi comparabile cu cele de anul trecut, dar cã nu crede cã anul viitor îl mai gãsim în boxa de la Piata centralã.

Diana Mitrache

Advertisements

2 comentarii la „Ciobanii se plâng cã nu gãsesc oameni sã îi ajute

  • 2 aprilie 2017 la 23:22
    Permalink

    Are sute de capre si oi,dar sa spun? si cat teren agricol proprietate personala are pt pasunat! Cu subventiile s.o lase moale toti cresc?torii de animale,pt ca iau o gr?mad? de bani subventie si te usuc? cu pretul de vânzare al produselor! E nesimtire curata,pot vinde cu cat vor,dar sa nu mai pretinda ajutor de la stat,pt ca in trecut se cresteau animale cu mijloace proprii si numai murea nimeni de grija zilei de maine.

  • 3 aprilie 2017 la 03:54
    Permalink

    Nu gaseste oameni?Pai zau asa,poate daca oamenii ar fi platiti,respectati in mod corespunzator ar ramane.Probabil lucrurile nu stau chiar asa.Am avut si eu parte o data de o invitatie la o momarlanca care dorea sa-mi ofere 30 de lei pentru o zi la fan.Zi care la ei este de 12 ore.Daca imi dadea si fata vreo ora,doua poate as fi acceptat.

Comentariile sunt închise.