Reprezentanti ai unor organizatii internationale au trimis o petitie la Bruxelles prin care reclamã problemele din adãposturile publice din Valea Jiului. Militantii pentru drepturile animalelor reclamã si modul ”netransparent si necooperant” al autoritãtilor.

În reclamatia trimisã cãtre Uniunea Europeanã se invocã faptul cã patrupedele fãrã stãpân sunt supuse unor rele tratamente, nu beneficiazã de îngrijire corespunzãtoare si ajung sã sfârseascã în chinuri. Se aminteste si de focarele de boli (n.r. parvovirozã si jigodie confirmate de DSVSA Hunedoara) apãrute în adãpostul public, desi SJOAS Hunedoara primeste fonduri pentru a combate îmbolnãvirile în centre. Petitia a fost trimisã cãtre UE de cãtre un cetãtean francez, Joanna Geerts, aceasta  mai semnalând faptul cã autoritãtile române, în spetã cele hunedorene, nu coopereazã cu ONG-urile. Centrele de ecarisaj din Valea Jiului sunt în centrul mai multor scandaluri, iar voluntarii acuzã conducerea SJOAS Hunedoara cã a închis orice dialog si colaborare cu ONG-urile. ”Voluntarii sunt limitati la 20 de minute de stationare în adãpost. Drepturile noastre sunt încãlcate, banii publici sunt cheltuiti si nu stim în ce scopuri întrucat câinii trebuie sã fie castrati, cipati, vaccinati si dati spre adoptie iar acest lucru nu se întâmplã”, sunt doar câteva din acuzatiile voluntarilor. Împotriva celor de la SJOAS Hunedoara, inclusiv împotriva lui Adrian Cioran, au fost fãcute mai multe plângeri la Parchet.

”În luna martie au fost înregistrate 5 dosare si unul în februarie venite din partea unor persoane vãtãmate, pentru Articolul 25 al. 1 lit. E din Legea 205/2004” a declarat, procurorul Darius Roman, purtãtorul de cuvânt al Parchetului de pe lângã Judecãtoria Petrosani. Sesizãrile cãtre procurori vizeazã articolul de lege referitor la rãnirea sau schingiuirea animalelor. Încercãrile repetate de a lua legãtura cu medicul veterinar Adrian Cioran pentru a-si exprima punctul de vedere au fost sortite esecului. Acesta a blocat numerele de telefon ale unor voluntari ori jurnalisti si astfel a închis orice formã de comunicare.

Maximilian Gânju