Cum identificãm un copil cu autism, ce face si ce nu stie sã facã, dar mai ales ce terapii îi sunt necesare. Asta vrea sã facã un ONG, care a gândit un eveniment la Petrosani, sâmbãtã, 1 aprilie, de la ora 12,00 în Parcul Carol Schreter.
„Vrem sã promovãm problemele cu care confruntã copiii cu autism si sã facem oamenii sã înteleagã de ce trebuie acceptati, de e trebuie integrati, de ce avem nevoie. Sperãm sã vinã cât mai multe persoane, cât mai multi copii, cât mai multi pãrinti, ca sã poatã fi infirmati despre sprijinul pe care vrem sã îl acordãm copiilor de aici”, a spus Alexandra Ioana Bogdan, presedinta Asociatiei „Helping Hands”, organizatia care ne cheamã sã le fim alãturi, dacã putem sã îi ajutãm pe acesti copii.
În Valea Jiului sunt de zeci de copii diagnosticati cu autism, dar lipsurile sistemului sunt usor de identificat. Nu existã centre de terapie specializatã, iar pãrintii îi depisteazã, uneori târziu. Cei care au în grijã astfel de copii, ne explicã si care ar fi primele semne.
„În momentul în care observã cã micutul dezvoltã comportamente nefiresti, nu vorbeste la 2 ani, doi ani si jumãtate si nu verbalizeazã, nu dezvoltã nicio formã de limbaj verbal, pãrintii trebuie sã se prezinte la un neuropsihiatru infantil, cât mai degrabã. În cazul în care copilul nu evalueazã pericolul, adicã din instinctul lui de conservare, acesta nu întinde mânutele pentru a se apãra de eventuale pericole din jurul lui, trebuie sã se adreseze medicului neuropsihiatru. Dacã nu trateazã, în manierã diferitã, persoanele apropiate, de cele strãine, cã reactia lui comportamentalã, fatã de orice persoanã, este una liniarã, fãrã nicio însotire de formã afectivã, de asemenea, el trebuie sã se adreseze unui medic”, explicã Florentina Presecan, director Casa Pollicino, acolo unde ajung si copiii cu autism sã fie îngrijiti. În Valea Jiului sunt zeci de copii diagnosticati cu autism si ei ar avea nevoie de programe speciale de tratament si terapie. Aceasta, însã, este o mare problemã, iar Asociatia Helping Hands tocmai acest lucru are în vedere. Realitatea, însã, este mult prea îndepãrtatã de necesitãti. „În zona noastrã, eu nu cunosc sã existe un serviciu specializat de ordin medical, privind recuperarea copilului cu autism. Existã terapeuti, însã, în scoli cum este I.G Duca, dar serviciu de recuperare de ordin medical, nu existã”, mai afirmã Florentina Presecan.
Ziua de 2 aprilie este Ziua Internationalã de Constientizare a Autismului, iar la Petrosani, sâmbãtã, de la ora 12,00, în data de 1 aprilie, în Parcul Carol Schreter sunt invitati toti cei care ar putea sã le fie de folos.
Diana Mitrache