V-ati imaginat vreodatã cã o mânã în gips poate însemna, pentru un artist plastic, un motiv de inspiratie, din care sã rezulte o asa-numitã armurã ? Latura nu este exploatatã aproape deloc la noi, însã, ar putea fi. Creatiile designerului Wilhelmina Bekesi Kuron sunt exceptionale si, dacã le privesti ca obiecte de recuzitã sunt armuri, însã, pot fi, deopotrivã, lãmpi decorative, ori chiar o ofertã în domeniul ortopedic. Sunt create cu materiale din sertarul bunicii, din perdelele si macrameurile ce s-au demodat, însã, aduse cu talent în actualitate, în urma unei cercetãri îndelungate.
„Pot fi, în acelasi timp, si separat, sculpturã, costum, armurã, corp de iluminat, obiect de decor, personaj în sine, la limita designului si a artei. Pot fi si obiect ortopedic, în acelasi timp. În România, aceastã zonã nu este atinsã. Toate sunt inestetice, toate obiectele ortopedice. Dacã ai o mânã în gips, poti sã îti faci o armurã din dantelã si acesta a fost scopul principal al studiului meu”, a spus Wilhelmina Bekesi Kuron, artist plastic ce expune acum aceste creatii la Petrosani. Poate nu v-ati gândit pânã acolo, însã expozitia, ce poate fi vizionatã în foaierul Teatrului Dramatic I.D Sîrbu din Petrosani are aceste piese pe care artistã, care face costumele actorilor, le-a studiat si le-a gândit încã de pe vremea studentiei. „Ideea este rezultatul unei cercetãri de 2 ani, pe timpul în care mi-am fãcut masterul. Tehnica este complicatã, fiind vorba de fibrã de sticlã. Am luat mulaj de pe manechine, dupã personaje si creatiile sunt combinate cu materiale textile, dantele, adunate din dulapul bunicii si de la prieteni”, a adãugat Wilhelmina Bekesi Kuron.
Wilhelmina a fost, cu aceastã expozitie, peste tot în tarã si lucrãrile ei au fost apreciate, fiind doar începutul, pentru cã, pe viitor, artista se gândeste si la alte creatii similare. „Au fost la Cluj la Salonul National de Artã, la expozitia de la Sala Polivalentã din Cluj, intitulatã „Lumino”. De curând, au fost la Bucuresti, la Galeria Orizont, la Primãria municipiului Petrosani si acum, aici la teatru. Proiectul nu se terminã aici. Se intituleazã „Fragmentarium” si este un fragment din cea ce doresc sã fac. Mã gândesc, pe viitor, chiar sã vin si cu piese pe negru, dar încã sunt în faza de proiect”, a mai spus Wilhelmina Bekesi Kuron, artist plastic. Fragmentarium este în sine un studiu rezultat în urma unei cercetãri în aria fuziunii designului si artei textile, prin manipularea transdisciplinarã a materialelor, dar si a tehnicilor clasice si contemporane. Wilhelmina este membru al Uniunii Artistilor Plastici si este absolventã a Universitãtii de Artã si Design Cluj-Napoca, Facultatea de Arte Decorative si Design, specializarea: Arte textile – Design textil, iar la Teatrul Dramatic I.D Sîrbu executã costumele actorilor.
Diana Mitrache