Comisia Juridica a Senatului a respins propunerile USL privind modificarea legii referendumului. Prima cerea ca referendumul sa se defasoare timp de doua zile,in timp ce a doua dorea eliminarea pragului electoral de jumatate plus unu.

Modalitatea de desfasurare a referendumului nu se modifica. Cel putin Comisia Juridicaa  senatului nu a fost de acord cu schimbarile propuse. Senatorul PNL Ioan Ghise a propus in Comisia Juridica, doua amendamente la OUG privind organizarea referendumului, prin care referendumul sa se desfasoare pe parcursul a doua zile, in weekend, si eliminarea pragului de prezenta, ambele propuneri fiind respinse.  Ioan Ghise a propus, la art. 5, alin 2 din OUG, introducerea textului: “Guvernul va lua masuri pentru a crea conditiile necesare exercitarii dreptului de participare la referendum a tuturor cetatenilor romani cu drept de vot din tara si strainatate, eliminand obligativitatea prezentarii a 50% plus unu din persoanele prezente pe listele electorale, pentru validarea referendumului”.

Al doilea amendament propus la articolul 23, alin 2, care vorbeste despre desfasurarea referendumului, are urmatorul text: “Guvernul va emite Hotarare de guvern pentru organizarea referendumului, in doua zile, la sfarsitul saptamanii”.

Potrivit lui Ioan Ghise, Comisia de la Venetia, in articolul 7 al Codului de bune practici in materie de referendum, nu recomanda un cvorum de participare la referendum, intrucat ii asimileaza pe cei care se abtin cu cei care nu sunt de acord.

In plus, pragul de prezenta poate crea o situatie politica dificila, in cazul in care referendumul este adoptat cu o majoritate simpla, dar care este inferioara cvorumului pragului existent.

Ambele amendamente ale liberalului Ioan Ghise au fost respinse de Comisia juridica din Senat, care a pastrat textul Ordonantei de Urgenta in varianta initiala a Guvernului.

Amendamentele respinse pot fi, totusi, supuse dezbaterii si votului, in plenul Senatului de miercuri.

In Petrosani vor fi deschise 26 de centre de votare

Acestea vor fi deservite de cate 7 componenti ai comisiilor de vot, respectiv un presedinte si 6 membri. Cei 6 vor fi propusi, pana in data de 26 iulie, de catre formatiunile politice iar presedintii vor fi desemnati, prin tragere la sorti, de catre presedintele Tribunalului Hunedoara. „Conditia pentru presedintii de comisii este sa nu faca parte din nicio formatiune politica. Ei pot fi profesori sau functionari publici care, insa, nu sunt inregimentati din punct de vedere politic”, a precizat Adrian Negoe, secretar Primaria Petrosani. In timp ce presedintii comisiilor de votare vor fi remunerati cu cate 255 de lei, cei 6 membri vor primi cate 170 de lei. Banii acordati membrilor comisiilor de votare vor veni de la bugetul de stat.

Mircea NISTOR