Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Visan, sustine cã se aflã în analizã propunerea Complexului Energetic Hunedoara si a sindicatelor cu privire la închiderea unor pãrti neviabile din cele patru unitãti miniere. Acesta sustine cã suma alocatã pentru închiderea minelor rãmâne neschimbatã. Dupã ce se va prezenta programul de închidere a pãrtilor neviabile din fiecare unitate se va prenotifica Comisia Europeanã.
“Se va tine un Consiliu de Administratie privind prezentarea, analiza si aprobarea unui program de închidere cu pãrti din fiecare entitate, care produc pierderi. Eu mã ocup de aceastã activitate. Hotãrârea de Guvern privind suma, programul, este în avizare, la Comisie s-a analizat acest lucru, s-a fãcut aceastã propunere, ea este în lucru la CEH, se va prezenta o gândire în acest sens, o vom analiza, vom prenotifica Comisia Europeanã în acest sens si vom vedea cum merge. Suma, programul rãmân neschimbate conform notificãrii Comisiei Europene si vom încerca sã avem o abordare pe propunerea care s-a fãcut de CEH si sindicat pe închiderea unor pãrti din unitãti care sunt neprofitabile”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Visan. Un rãspuns al ministerului de resort arãta cã nu mai poate fi schimbatã abordarea. Acest lucru a nãscut discutii, iar sindicalistii reactioneazã si ei. “Directia e alta. Proiectul de ordonantã de Guvern e rãmas la minister. Acum se lucrã la identificarea zonelor, am avut discutii, inclusiv cu domnul Visan, si se lucreazã la identificarea zonelor care pot fi închise si apoi sã vedem care sunt solutiile organizatorice. Trebuie gãsite anumite solutii si se va trece la varianta asta. Dacã nu se poate ce vrem noi, se poate trece si pe varianta aia (închiderea minelor Lupeni si Lonea), dar doar Lupeniul va accesa varianta ajutorul de stat sã o ducem pânã în 2018. Nu este bãtutã în cuie închiderea minelor Lupeni si Lonea”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Probleme la Mintia
Cea mai mare problemã a Complexului Energetic Hunedoara o reprezintã termocentrala de la Mintia. Aici nu s-au efectuat niciun fel de investitii pentru conformarea la cerintele de mediu, iar termocentrala ar putea fi închisã printr-o decizie a instantei. Ministerul sustine cã pentru un grup de la Mintia se va accesa ajutorul de tip SIEG. “Problema este cea de la Mintia. E o mare problemã cã se poate opri activitatea în momentul în care pierdem procesul si a doua problemã mare este cã constituirea acelei rezerve de capacitãti care ne permitea sã functionãm cu mai multe grupuri implicã ca în rezerva de capacitate sã intre grupuri conforme pe mediu, iar noi la Mintia nu avem pe mediu. La Mintia sunt de vinã toti directorii care au condus termocentrala, pânã la fuziune”, a declarat Darius Câmpean.
“La Mintia e o problemã gravã care se trateazã în mod unitar, respectiv accesarea unui ajutor de stat de tip SIEG cu grupuri pe cãrbune. Un grup va beneficia de ajutor de stat sã beneficieze de banii de investitie pentru mediu, pentru cã nu au fãcut nimic acolo, urmând ca al doilea grup sã rãmânã în rezervã, si vom vedea ce posibilitãti avem de rezolvare si conformare la mediu si a acestui grup”, a mai declarat Doru Visan, secretarul de stat în Ministerul Energiei.
Monika BACIU