T rei fete s-au calificat la olimpiadele nationale si toate sunt în clasa a VIII-a. Toate sunt din aceeasi clasã, una terminalã, iar, pentru prima datã în ultimii ani, o elevã va reprezenta judetul Hunedoara la trei discipline diferite.

Performanta vine de la Scoala Gimnazialã I.G Duca din Petrosani, acolo unde cele trei fete spun cã îsi dedicã o parte a timpului liber studiului individual. Secretul este perseverenta si dorinta lor de a face ceva, în plus, pentru ele si pentru viitorul lor.  Cea mai apreciatã dintre cele 3 fete este Daria Petrescu, o pustoaicã ce nu crede cã exagereazã cu munca suplimentarã si pune performanta sa pe munca în echipã, o echipã din care fac parte si colegii si profesorii deopotrivã.

„Datorez totul profesorilor, pentru cã s-au ocupat de mine în asa fel încât sã excelez la toate cele trei materii: istorie, culturã civicã si educatie tehnologicã. La Educatie tehnologicã am participat datoritã profesorului, pentru cã a fãcut materia mult mai plãcutã si am învãtat-o mai usor, iar la istorie si culturã civicã am participat deoarece, mai departe, mã voi duce pe partea umanã si mã va ajuta foarte mult pe viitor un premiu ca acesta”, a recunoscut Daria Petrescu, elevã care merge la faza nationalã la trei discipline.

Daria este abia în clasa a VIII-a, dar deja se gândeste cã va urma Dreptul si se pregãteste. Oltina, însã, a ajuns la olimpiada nationalã la religie, o materie pe care unii o considerã optionalã.

„Asa este, Religia este optionalã, dar pentru mine este mai mult de atât, pentru cã pe mine mã bucurã materia si o fac cu plãcere. M-am pregãtit învãtând materia, dar si mergând la bisericã si învãtând din viata de zi cu zi. Am avut de învãtat din Crez, Sfânta Treime, bisericã, pilde si s-au acumulat mai multe, iar la olimpiadã am avut o pildã legatã de frumusetea bisericilor noastre si credinta în Dumnezeu”, a mãrturisit Oltina Lungu, elevã a aceleiasi scoli.

Oltina Lungu a jucat în filme, alãturi de Aurelian Temisan si Monica Davidescu si a interpretat rolul principal în filmul „Frica”, iar timpul si-l împarte între scoalã, Clubul Copiilor, unde activeazã la Cercul  de metaloplastie si teatru, dar si scoalã, acolo unde dovedeste mereu cã este o elevã model.

Miruna Popa este cea de a treia adolescentã care s-a calificat la fata nationalã a unei olimpiade scolare, acum când, principalele materii de studiu sunt limba românã si matematica, pentru cã urmeazã admiterea la liceu.

„M-am calificat la Olimpiada Nationalã de Culturã Civicã si nu pot sã zic cã a fost foarte greu, pentru cã m-am pregãtit constant si pentru evaluarea nationalã. Nu am întâmpinat dificultãti, pentru cã în fiecare an m-am pregãtit pentru evaluarea nationalã, iar pentru olimpiadã am mai studiat în plus”, a precizat Miruna Popa.

Toate trei sunt exemple cu care scoala se mândreste, iar performanta din acest an este una notabilã. Trei fete, din aceeasi clasã merg la faza nationalã si una dintre ele la trei discipline. „Performanta lor înseamnã mult. Fiind vorba despre copii de clasa a VIII-a, ei au de pregãtit si evaluarea nationalã, care urmeazã peste câteva luni si faptul cã acesti copii se pregãtesc în paralel si pentru acest concurs national si pentru evaluarea nationalã înseamnã foarte mult. Înseamnã o pregãtire suplimentarã, competentã, concurentã, viitori tineri pregãtiti pentru ceea ce va urma în viitorul lor”, a afirmat si Mihaela Tetileanu, director la Scoala Gimnazialã I.G. Duca din Petrosani.

S-au pregãtit mult, au progresat excelent, dar, asa cum au recunoscut si adolescentele, profesorii le-au fost alãturi. Scoala a devenit astfel vizibilã si rãmâne una dintre cele mai importante din judetul Hunedoara.

Diana Mitrache