Sute de familii din orasul Uricani sunt nevoiti sa stea in frig ori sa se incalzeasca la sobe improvizate, in care ard lemne sau carbuni. Toate acestea, pentru ca Uricaniul nu mai are de cativa vreo retea de incalzire si nu si-a permis toata lumea racordarea la reteaua de gaz si cumpararea unor centrale. Copiii sunt cei mai vulnerabili, deoarece ei au tendinta de a se imbolnavi cel mai usor. ”Sunt plini de muci si racesc din orice.
Eu tot incerc sa fac caldura, aducem lemne, aducem carbune, cum putem si noi. Nu am curent si nici apa, asa ca ne este foarte greu. Toata iarna voi fi cu cei doi copii la doctor, ca asa a fost si iarna trecuta. In casa am o soba improvizata, dar degeaba, nu face fata, fiindca cercevelele geamurilor sunt praf. Traim intr-un oras tare ciudat”, este de parere mama a doi copii, care traieste in blocul 35, supranumit si ”blocul groazei” din Uricani.In cealalta parte a orasului, unde sunt F-urile, oamenii care nu au norocul de a-si monta sobe, fie ele si improvizate, fac focul in ligheane, in mijlocul casei.”Nu conteaza funinginea, nu conteaza ca nu putem aerisi, trebuie sa ne protejam cumva.
Iarna asta este lunga si grea, iar copiii nostri trebuie sa aiba cat de cat caldura. Nu avem cum sa ne incalzim, alta data era, dar Buhaescu a vandut toate centralele termice din oras. Pai trebuia sa mai faca si el un ban, saracul, ca poate nu are cu ce se incalzi iarna asta acasa. Traim ca in lagar aici, ca aia de acolo nu aveau conditii de trai. Dar chirie si impozite vrea, arza-l-ar focul! Dar nu ar face ceva sa ne fie bine si noua, uricanenilor”, spune, revoltat, un locuitor din cartierul mentionat.”Eu nu am avut alternativa in momentul in care nu s-a mai dat cildura, in urma cu mai multi ani. Soba nu pot sa-mi fac, e greu sa aduc pana la etajul patru lemne si carbuni. Am incercat un an sau doi asa, apoi cu radiatoare, dar tot degeaba, cresc costurile. Mi-am pus centrala pe gaz, care m-a costat o gramada de bani, dar este o investitie. Asa imi trebuie daca stau intr-un oras de toata prastia, unde nu se investeste in bunastarea cetatenilor”, spune si Gheorghe G., de pe Aleea Progresului.
Totusi, pe hartie, lucrurile ar trebui sa sune bine. Asta spun doua studii de fezabilitate, pentru care Primaria Uricani a platit 7,5 miliarde de lei, dar proiectul nu a fost realizat nici pana acum.„Pentru proiectul legat de termoficare s-au folosit 7,5 miliarde pentru studii de fezabilitate, doua la numar si nu s-a rezolvat nimic, desi sunt ani buni de cand Uricaniul nu are caldura. In cadrul acestui proiect, dupa ce s-au dat trei miliarde, si-a dat seama ca trebuie sa schimbe proiectul si a facut un alt studiu de fezabilitate. Motivatia lui a fost ca s-a schimbat strategia termica, dar schimbarea asta a costat 7,5 miliarde de lei. Prima solutie a fost sa ne cuplam la reteaua de termoficare de la SE Paroseni si dupa ce sefii de acolo ne-au spus ca proiectul nu este bun, s-a gandit (Buhaescu – n.r.) sa-l cupleze la incalzire pe gaz. Dar eu cred ca in momentul in care cineva reclama faptul ca acel studiu nu a fost bun, cei care l-au facut ar trebui sa-l refaca gratis, nu sa fie platiti pentru un altul”, a declarat consilierul PRM.
In replica, Danut Buhaescu sustine ca banii nu sunt cheltuiti degeaba si ca este problema consilierului de la Romania Mare ce crede, iar problema ar fi la Guvern, care il discrimineaza pentru ca este in PSD.„Banii dati pe acele studii de fezabilitate nu sunt dati degeaba. Chiar daca studiile pentru proiectele acelea au fost platite din bani de la buget, acele proiecte sunt viabile. Numai ca nu avem finantare de la Guvern, ca eu sunt „rosu” si astia de la Guvern m-au pus la coada. Asta este problema, ca incearca sa faca presiuni asupra mea prin asteptarea pentru aceste proiecte”, a declarat Danut Buhaescu la momentul la care s-a mai pus problema lipsei unei retele de termoficare in localitate. A uitat insa sa mai adauge ca de ”rosu” ce e, Elena Udrea i-a dat 1,1 milioane de euro pentru a face un proiect care a mai fost realizat de trei ori, tot in mandatul lui.
Anamaria NEDELCOFF