În organizarea Asociatiei Culturale „Les Amis de la France”, în Aula Magna a Universitãtii Petrosani va avea loc o  amplã manifestare, prin numãrul si calitatea partenerilor, un concurs de tinutã cu ocazia Zilei Internationale a Francofoniei, marcatã în fiecare an, în data de 20 martie.

Ziua Internationalã a Francofoniei este marcatã în fiecare an, în data de 20 martie. Si în Valea Jiului se va derula un proiect al recunoscutei Asociatii Culturale „Les Amis de la France”  Petrila – presedinte Anca Simona Manoliu, având ca principal partener Universitatea Petrosani – rector Radu Sorin.

Ceilalti parteneri în acest proiect sunt: Scoala Gimnazialã „Ion D. Sîrbu” Petrila, Clubul Copiilor si Elevilor Petrila, Colegiul National „Mihai Eminescu” Petrosani, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncusi” Petrila, Scoala Gimanzialã „Sf. Varvara” Aninoasa, Casa de Culturã a Studentilor Petrosani, Organisation Internationale de la Francophonie, Institutul Francez Timisoara.

Manifestarea este una de exceptie, respectiv Concursul ” LA FÊTE DE LA FRANCOPHONIE”, care  se va desfãsura în data de 20 martie 2017, începând cu ora 14,30, sub formã de spectacol, în Aula Magna a Universitãtii Petrosani.

3-1

Concursul va avea urmatoarele sectiuni:

Sectiunea ”VOLTAIRE” – în cadrul acestei sectiuni elevii vor recita sau vor citi pasaje din operele literare ale scriitorilor francezi obligatoriu în limba francezã.

Sectiunea ” LA VIE EN ROSE” – în cadrul acestei sectiuni elevii/grupurile de elevi,  vor interpreta melodii si cântece cu specific francez- cu negativ sau acapela, obligatoriu în limba francezã.  Cântatul peste pozitiv este interzis.

Conditiile de prezentare la aceastã fazã sunt urmãtoarele:

– interpretii (grupurile) vor interpreta în concurs piesa aleasã si transmisã în formularul de înscriere. Piesele vor fi interpretate LIVE

– durata fiecãrei piese nu trebuie sã depãseascã 5 minute

– negativele melodiilor cad în sarcina concurentilor

Sectiunea ” AUGUSTE RENOIR” – în cadrul acestei sectiuni elevii vor prezenta desene/picturi pe pânzã sau hârtie , format minim A3 (420×297 mm) si vor avea ca temã, obligatorie, repere francofone (ex.orientative Turnul Eifel, Arcul de triumf, Portret Ioana D’Arc, etc. )

Aceste desene/picturi vor fi incluse într-o expozitie ce va avea vernisajul înainte si dupã spectacol. Fiecare sectiune va avea 2 subsectiuni astfel:

Gimnaziu: unde vor participa, vor fi jurizati si premiati doar elevii de gimnaziu; Liceu: unde vor participa, vor fi jurizati si premiati doar elevii de liceu.

Premiile acordate, la cele trei sectiuni sunt urmãtoarele:

Premiul ”VOLTAIRE” – 200 lei

Premiul ”LA VIE EN ROSE” – 200 lei

Premiul ” AUGUSTE RENOIR” – 200 lei

Juriul poate aproba acordarea de premii speciale

De precizat cã acest proiect are drept coordonatori pe presedintele Asociatiei „Les Amis de la France”, Manoliu Anca Simona – manager proiect; rectorul Universitãtii Petrosani, prof. univ. dr. ing. Radu Mihai-Sorin; Cocolan Raluca; Urdea Gheorghe.

3-2

Nucleul interguvernamental al Francofoniei a fost creat la 20 martie 1970, datã care este celebratã în fiecare an drept Ziua Internationalã a Francofoniei. Organizatia Internationalã a Francofoniei reuneste state si guverne de pe cinci continente care au în comun afinitatea pentru limba francezã.

Ileana Firtulescu