Accesarea de fonduri pentru implementarea unor proiecte pare a se baza pe zicala “pânã la Dumnezeu, te mãnâncã Sfintii”. Birocratia din România îngreuneazã procesul de dezvoltare. De multe ori primarii sunt acuzati de faptul cã nu se tin de cuvânt, cã promit proiecte si trec ani pânã ajung sã fie implementate. Primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi sustine cã de la momentul în care s-a stabilit un proiect si pânã la implementarea efectivã a acestuia pot trece chiar si cinci ani. Asta în cazul proiectelor cu finantare de la bugetul de stat. În ceea ce priveste fondurile europene, procesul legislativ se reduce la jumãtate.
“Un proiect care e finantat pe fonduri nationale, de la bugetul României, de la ideea de proiect pânã la finalizare trece o perioadã de timp cuprinsã între 2 – 5 ani. La ceea ce înseamnã finantare pe fonduri europene, am participat la o sedintã la Arad, unde s-a prezentat o statisticã. Pe fonduri europene de la ideea de proiect pânã la începerea investitiei dureazã cam 2 ani si jumãtate – 3 ani. Asta este legislatia, acestea sunt termenele. Noi chiar dacã ne dorim sã le punem în aplicare cât mai repede suntem constrânsi de niste termene si proceduri care trebuie respectate”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Pe parcurs se pot ivi si diferite probleme. De cele mai multe ori constructorii nu îsi respectã angajamentele, iar cel mai concret exemplu este grãdinita IG Duca din localitate.
“Pot apãrea incidente si pe parcurs, cum am pãtit cu bazinul didactic sau la grãdinita de la IG Duca. Sunt lucruri care nu depind de administratia publicã localã, ci de acordurile dintre noi si constructori. Mai mult noi nu putem face decât sã respectãm aceste termene”, a mai subliniat primarul. În sertarele ministerelor sunt “ascunse” de ani de zile proiecte depuse de autoritãtile locale din întreaga tarã.
Monika BACIU