Cei mai buni elevi în turism si contabilitate sunt din Petrosani

Trei tineri, elevi ai Colegiului Economic Hermes din Petrosani, Bianca Cibu, din clasa a XI-a, Marian Tomiuc, din clasa a XII-a si Igna Estera, din clasa a XI-a, au ajuns sã reprezinte judetul Hunedoara la Olimpiada disciplinelor tehnice.

Sunt specialisti în contabilitate sau turism si, în anii de liceu, s-au confruntat cu situatii ca în viata realã. De exemplu, ideea de a avea o firmã de exercitiu, a ajutat-o pe Bianca Cibu, din clasa a XI-a, care a ocupat locul I la faza judeteanã a olimpiadei de contabilitate, iar acum crede cã toate astea o vor ajuta în viatã, nu doar la faza nationalã a olimpiadei la care s-a calificat, desi se pregãteste intens si pentru Bacalaureat.

„În cadrul firmelor de exercitiu, noi lucrãm ca într-o firmã, facem contabilitate si asta m-a ajutat si la probele practice. La Olimpiadã au fost mai multe probe si examinarea a fost din 4 module. Modulul 1 era marketing, modulul 2 – planificare, modulul 3 – resurse umane, iar proba practicã am dat-o doar din contabilitate. Mi s-a pãrut mult mai interesant, studiez mai mult si aflu lucruri mult mai interesante, iar asta sigur mã va ajuta mai ales cã vreau sã dau la facultate. Din acest motiv mã si specializez”, a spus Bianca Cibu, elevã a Colegiului Economic Hermes din Petrosani. Asta spun si profesorii care îi coordoneazã pe elevii participanti la olimpiadele de specialitate. Toti sunt de pãrere cã mai apoi, toatã aceastã experientã le va folosi pentru a-si gãsi un job sau pentru facultate.

„Avem doi elevi de clasa a XII-a si o elevã la clasa a XI-a, calificati la aceste olimpiade nationale. Este o realizare deosebitã, pentru cã foarte greu se ajunge la olimpiada nationalã a disciplinelor economice, deoarece elevii se pregãtesc din 4 module. Nu este doar o singurã disciplinã, iar ei sunt si în perioada în care învatã pentru Bacalaureat. Îi ajutã, însã, în eventualitatea integrãrii pe piata muncii, pentru cã pot profesa ca si contabili, iar cei de la turism se pot angaja ca agent sau ghid în turism”, a spus Otilia Huszar, unul dintre profesorii coordonatori ai olimpicilor.

Calificarea la olimpiadã nu a fost usoarã, însã, asa cum spun elevii care au obtinut aceastã performantã, dacã au muncit, totul a venit de la sine.  Estera Igna reprezintã judetul Hunedoara la Olimpiada în turism si alimentatie publicã, acolo unde a luat locul I la faza judeteanã si ne spune cã a fost surprinsã când a obtinut locul I, iar asta îi dã curaj pe mai departe.  „Nu am învãtat chiar asa mult, pentru cã deja stiam materia. Nu a fost chiar greu, iar când am aflat cã la scris am luat locul I, la proba practicã parcã a fost si mai usor”, a spus Estera Igna.  Colegiul Economic Hermes din Petrosani calificã elevii pentru meserii cerute pe piata muncii, iar practica, de multe ori, o fac peste hotare, acolo unde, mai ales cei care urmeazã cursurile la Turism si alimentatie publicã, aflã noutãti si tin pasul cu tãrile din Europa.

Diana Mitrache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.