Presedintele executiv al ALDE Hunedoara, Marius Sanfiriscã, încearcã de luni de zile sã arate modul defectuos în care conduce filiala presedintele impus Mircea Ioan Molot prin încãlcarea repetatã a statutului, drept pentru care a înaintat actiune în Contencios Administrativ pentru fortarea Congresului de sus în jos, pe lângã alte actiuni care sã-l determine pe presedinte sã se comporte transparent si moral. Si vicepresedintele ALDE Hunedoara, coordonator pe Valea Jiului, Francisc Gerschner, a avut “confruntãri bãrbãtesti”, dure, cu acelasi presedinte impus, drept pentru care nu mai rãspunde convocãrilor acestuia pentru cã nu vrea doar sã voteze/confirme ce hãtãrãste singur sau cu cei agreati. Scandalul a luat amploare nationalã.

De luni de zile, la nivelul judetului Hunedoara, ALDE fierbe, iar fondatorul si actualul presedinte executiv Marius Sanfiriscã a tot strigat, public, cã nu este în regulã ce se întâmplã – încãlcarea statutului, împãrtirea în douã a organizatiei, respectiv aparitia “gãstii lui Molot”, de la aducerea lui în fruntea filialei judetene dupã alegerile locale din 2016, mai precis în 28 iunie 2016.

De la acel moment fondatorii, cei care au tras tare pentru constituirea organizatiilor din judet, au fost persiflati, evitati pentru cã nu aveau “experientã politicã”, în sensul cã invocau mereu respectarea statutului, transparentã în interiorul partidului si moralitate. Pentru cã ALDE s-a format prin fuziunea Partidului Conservator cu Partidul Liberal Reformator, pe structura deja existentã a Partidului Conservator, cei din PC s-au temut, si se pare cã au avut motive, sã nu pãteascã ceea ce a pãtit PNL cu PDL atunci când au format Noul PNL.  Adicã liberalii cu vechi state au fost împinsi afarã, iar Noul PNL este în majoritate PDL.

Stilul de lucru al Mircea Molot, în Contencios Administrativ

Fostul presedinte judetean PC, actual presedinte executiv ALDE, Marius Sanfiriscã, a pornit stoparea acestui fenomen, arãtând încãlcarea statutului, invocând cã un congres pentru alegeri în ALDE nu se face de sus în jos, ci invers – consolidezi baza partidului, organizatiile teritoriale, “temelia casei”, apoi cei alesi îsi desemneazã presedintele la Congresul National.

“Alegerile trebuie fãcute de jos în sus, pentru a pune o bazã solidã de la ultima comunã, pânã la resedinta de judet. Rezultatul alegerilor pentru organismele de conducere ale filialelor teritoriale se valideazã de cãtre Biroul Politic Central. Congresul Ordinar care alege conducerea  Partidului încheie procedura alegerilor în partid la toate nivelurile. Vechimea necesarã, în partid, pentru a candida într-o structurã de conducere este de un an la nivel judetean si de doi ani la nivel national” – a declarat Marius Sanfiriscã pentru a patra oarã în douã luni.

1-1

ALDE Hunedoara, prin acelasi Marius Sanfiriscã, a introdus o actiune în Contencios Administrativ, în data de 10 martie 2017, pentru  suspendarea executãrii actului administrativ, respectiv a „Hotãrârii Delegatiei Permanente  Teritoriale ALDE filiala Hunedoara, din data de 23.02.2017”. Motivul – nu s-a respectat Statutul partidului, printre care faptul cã Delegatia Permanentã a ALDE Hunedoara nu a fost validatã de Comisia de Fuziune a partidului. Vicepresedintele ALDE,  coordonator pe Valea Jiului, confruntãri dure cu Molot

Si vicepresedintele ALDE Hunedoara, Francisc Gerschner, coordonator al partidului pe Valea Jiului, este foarte supãrat pe modul în care conduce filialã, Mircea Ioan Molot. Acesta declarã cã a încercat, initial, discutii civilizate cu presedintele impus Molot, dar fãrã rezultat, drept pentru care s-a ajuns la “confruntãri bãrbãtesti”, dure chiar sãptãmâna trecutã.

“În semn de protest, eu nu mai rãspund la convocãrile lui doar pentru a vota/confirma ce hotãrãste fãrã sã discute cu noi, ci doar cu cei agreati. Clar, nu pot fi de acord cu stilul sãu de lucru, iar pentru cei din Valea Jiului nu are nici un fel de consideratie, desi am avut rezultate la alegeri peste nivelul judetului, în conditiile în care Valea este preponderent “rosie”, iar acolo au avut candidat pe fostul viceprimar al Devei. Nu respectã oameni, nu respectã statutul…” – a declarat Francisc Gerschner, vicepresedinte ALDE Hunedoara.

1-2

“Încercare de preluare ostilã a puterii”

În sustinerea actiunilor si declaratiilor lui Marius Sanfiriscã si a lui Francisc Gerschner a venit chiar vicepresedintele ALDE la nivel national, Mircea Vicentiu Irimie, care este si membru în invocata Comisie de Fuziune, dar si secretar de stat la Ministerul Consultãrii Publice si Dialogului Social. Acesta a sustinut, luni 13 martie cã delegatiile permanente întrunite în anumite judete, deci si în judetul Hunedoara, nu sunt constituite în mod legal si nu respectã statutul partidului care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017 si prin urmare deciziile lor sunt lovite de nulitate.

“Cu totii ne dorim congres, dar vrem ca lucrurile sã fie fãcute statutar, cu alegeri de jos în sus. Ce s-a întâmplat pânã acum, cu delegatii permanente întrunite în afara cadrului statutar în mai multe judete este regretabil. Se vede o fortare a acestui congres, o încercare de scindare si o provocare la adresa multor colegi din ALDE. Se doreste promovarea unui mod gresit de a face politicã, care nu are nimic în comun cu valorile liberale. Delegatiile permanente nu sunt constituite în mod legal, din punct de vedere al statutului partidului. Deci si deciziile lor, pe lângã cã au fost contestate de anumiti colegi pe formã si pe fond, ele în mod normal sunt lovite de  nulitate’’, a precizat Mircea Irimie, vicepresedinte ALDE, membru în Comisia de Fuziune.

1-3

Irimie mai acuzã tabãra din ALDE care vorbeste de organizarea rapidã a unui congres de “încercare de preluare ostilã a puterii si de generare a unei situatii de blocaj”. Adicã un congres la nivel national înaintea alegerilor din organizatii locale poate schimbã statutul care sã fie favorabil nou venitilor sau nou adusilor, care nu au avut nici o contributie în construirea partidului, ci sunt pescari de functii în ape tulburi.

Cãtre sediul central curg contestatiile din teritoriu privind un congres cu susul în jos. Vinerea trecutã existau deja 10 contestatii, iar altele au fost anuntate si urmau sã soseascã în scris.  Sunt mai multe articole din statut care au fost încãlcate si practic, toate deciziile Delegatiilor Permanente organizate pânã acum sunt lovite de nulitate.

Nu se rup, nu trãdeazã, ci candideazã

Cât despre ruperea ALDE, la nivelul judetului Hunedoara pare nici sã nu fie vorba, desi tabãra lui Mircea Ioan Molot, presedintele impus de la centru, a încercat sã-l învinuiascã pe Marius Sanfiriscã, presedinte executiv si fondator al filialei, cã ar intentiona sã facã un partid nou cu echipa care nu este multumitã cu modul actual de conducere. Ca urmare, Marius Sanfiriscã si-a anuntat intentia de a candida la sefia ALDE Hunedoara, pentru cã îndeplineste conditiile statutare pe lângã faptul cã a jucat si joacã cinstit, conform declaratiilor asumate de ALDE la momentul înfiintãrii.

1-4

Acelasi vicepresedinte ALDE, Mircea Irimie, face precizãri si cu privire la aceastã “diversiune”.  ‘‘Zvonurile privind trãdãrile trebuie sã înceteze, iar cei care le rãspândesc ar face bine sã se opreascã. Sustinem guvernul, orice s-ar întâmpla si nu stiu ca vreun coleg din tarã sã plece din partid. ALDE a fost construit pe structura Partidului Conservator, cu membri si organizatii în fiecare judet din tarã. Cei care promoveazã astãzi alte ipoteze sã nu uite acest lucru’’, a declarat Mircea Irimie, vicepresedinte ALDE la nivel national.

Mircea Ioan Molot ne-a transmis pe o retea de socializare, la un material pe aceeasi temã, cã “…nu încep o polemicã cu D-voastrã, dar constat cã începe sã vã placã pizza!!! (…) Nu vã voi „tine” prima paginã, cu sigurantã. Generatii… gândiri… valabil si în PRESÃ. Sã aveti gânduri bune!”

Ileana Firtulescu