Gunoaiele sufoca Jiul de Est

Tone de gunoi sunt depozitate la adapostul noptii pe malurile Jiului de Est iar vinovatii sunt de neprins. Ceea ce a realizat Compania Nationala a Huilei, principalul poluator in trecut al Jiului, prin stoparea deversarilor apelor reziduale folosite la spalarea carbunelui, este stricat de indolenta autoritatilor care ar trebui sa pastreze apele curate.

Astfel, in municipiul Petrosani pe malurile Jiului de Est s-au format adevarate gropi de gunoi menajer care sufoca raul spre disperarea familiilor care au locuinte in apropiere. De luni bune, la adapostul intunericului pe malul Jiului in apropiere de fosta Preparatie a Carbunelui Petrosani sunt aduse cu autovehicule si depozitate ilegal tone de deseuri fara ca vinovatii sa fie prinsi. In urma cu circa doua luni de zile, municipalitatea Petrosani a curatat intreaga zona insa minunea n-a tinut. Potrivit directorului SPADPP din cadrul Primariei Petrosani, chiar inainte de a se tine nedeia in catunul Dalja, a fost ecologizata zona, fiind facute cateva zeci de transporturi cu deseuri adunate de pe malul apei. Cum zona nu poate fi supravegheata in permanenta, muntii de gunoaie au reaparut. Deyastrul este si mai mare in Defileul Jiului, acolo unde atat Jiul de Est cat si cel de Vest se unesc si aduc toate deseurile din localitatile pe care le tranziteaza.

In urma cu doi ani de zile, Jiul a fost clasat pe primul loc in privinta puritatii apei, fiind considerat unul dintre cele mai curate chiar din Europa. Acest lucru a fost posibil dupa modernizarea uzinei de tratare a carbunelui din Valea Jiului si inchiderea celor vechi, poluatoare. Numai ca, din cauza gunoiului aruncat in apa sau pe maluri, se va transforma in ceea ce a fost pana in urma cu zece ani, intr-un rau mort.     Maximilian Ganju

Advertisements