Expozitia „Petru Birãu – Artã, Istorie si Traditie din România” este o expozitie mixtã, cu picturi, fotografii artistice si costume populare momârlãnesti, fiind un eveniment „inedit pentru germanii din nordul Bavariei, în cunoasterea artei, culturii si traditiilor din România”.
„Fundatia Culturalã ,,Ianza-Art Inter-Cultural” si Uniunea Artistilor Plastici din România organizeazã expozitia PETRU ILIE BIRÃU ARTÃ, ISTORIE SI TRADITIE DIN ROMÂNIA Vernisajul va avea loc marti 21 martie 2017, ora 17. 30, la Galeria Ianza-Art din Marktrodach, Kleinvichtach 17 (Germania) Curator: Cristian-Sergiu Ianza
Expozitia va consta din picturi si fotografii artistice ale artistului, cât si costume populare momârlãnesti. Evenimentul, fiind sigur unul inedit pentru germanii din nordul Bavariei, în cunoasterea artei, culturii si traditiilor din România.
Petru Ilie Birãu s-a nãscut în 1966 la Cimpa, jud. Hunedoara. Absolvent al Universitãtii ,,Constantin Brâncusi” Târgu-Jiu, sectia Pedagogia Artelor Plastice si Decorative, Master în picturã la Universitatea de Vest din Timisoara, Doctor în Arte Vizuale la Universitatea de Vest din Timisoara, este membru al Uniunii Artistilor Plastici, Filiala Târgu-Jiu. Începând cu anul 1993 a avut mai multe expozitii personale în România si Franta. Comunitatea momârlanilor, sursa de inspiratie a artistului, dãinuieste pe dealurile si muntii Vãii Jiului din vremuri strãvechi. Denumirea provine din termenul maghiar ,,maradvany” care înseamnã rãmãsitã sau rãmasii. (Adicã dacii rãmasi, aproape neschimbati din timpul lui Decebal. Vestimentatia lor este asemãnãtoare cu a celor de pe basorelieful Columnei lui Traian din Roma). Momârlanii au câteva obiceiuri unice în spatiul românesc, pe care Petru Ilie Birãu le prezintã cu acribie în lucrãrile sale” – Cristian- Sergiu Ianza.