Municipalitatea de la Petrosani nu a reusit sã se înteleagã pe cale amiabilã cu Romsilva pentru scoaterea din fondul forestier a celor 46 de hectare de teren. Instanta de la Alba Iulia a lãsat cele douã pãrti, respectiv Primãria Petrosani si Romsilva, sã se înteleagã pe cale amiabilã. Acest lucru nu s-a întâmplat, desi reprezentantii Primãriei Petrosani au discutat cu cei de la Romsilva. La termenul de judecatã de la Curtea de Apel Alba Iulia continuã astfel procesul.
“Probabil luna aceasta se va termina procesul. Noi am discutat cu cei de la Romsilva, iar nu ei nu au vrut sã ne întelegem pe cale amiabilã. Ei recunosc doar codul silvic. Noi ne bazãm pe Legea 526”, a declarat Marian Popescu, city managerul municipiului Petrosani. Procesul dintre cele douã pãrti a debutat în anul 2012 la Curtea de Apel Alba Iulia. La judecarea cauzei pe fond, dupã sase înfãtisãri, instanta a dat câstig de cauzã municipalitãtii de la Petrosani. “Admite exceptia inadmisibilitãtii petitului privind anularea adresei nr. 23547/VS/10.05.2012. Admite în parte actiunea în contencios administrativ formulatã de reclamantul Municipiul Petrosani, prin primar cu sediul în Petrosani, str. 1 Decembrie 1918, nr. 93, jud. Hunedoara în contradictoriu cu pârâta Regia Nationalã a Pãdurilor – ROMSILVA SA cu sediul în Bucuresti, str. Petricani, nr. 9A, sector 2 si în consecintã: Obligã pârâta sã emitã avizul pentru scoaterea definitivã din fondul forestier national, prin transfer din proprietatea publicã a statului în proprietatea publicã a reclamantului, a suprafetelor de teren destinate realizãrii pârtiilor pentru practicarea schiului, precum si realizãrii instalatiilor de transport pe cablu aferente acestora, necesare pentru executarea proiectului ,,Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turisticã Parâng””, arãta solutia Curtii de Apel Alba Iulia din data de 29 noiembrie 2012. De scoaterea din fondul forestier a celor 46 de hectare de teren depinde continuarea lucrãrilor de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng.
Ce spune Legea 526?
LEGE Nr. 526 din 11 decembrie 2003 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare a turismului „Schi în România” aprobã Programul de interes national pentru dezvoltarea turismului „Schi în România”, cu componenta principalã „turism pentru practicarea schiului si a altor sporturi de iarnã”, denumit în continuare program. Potrivit articolului 3 din lege, sunt prevãzute si actiunile care urmeazã a fi desfãsurate. “Actiunile care se vor desfãsura în cadrul programului au în vedere urmãtoarele (…) stabilirea terenurilor care vor fi incluse pentru practicarea schiului si a altor sporturi de iarnã, pe baza planurilor de amenajare a teritoriului si a planurilor de urbanism avizate si aprobate conform legii, inclusiv cu acordul Academiei Române si al consiliilor stiintifice ale parcurilor nationale, cu respectarea reglementãrilor legale privind protectia mediului si a ariilor protejate”, aratã Legea 526.
În plus, municipalitatea de la Petrosani ar trebui sã beneficieze de scoaterea din fondul forestier a celor 46 de hectare de teren, în baza articolului 4 din lege.
“Beneficiarii scoaterii definitive din fondul forestier a terenurilor prevãzute la art. 3 lit. b), destinate realizãrii pârtiilor pentru practicarea schiului sau a altor sporturi de iarnã, precum si realizãrii instalatiilor de transport pe cablu aferente acestora, sunt exceptati de la plata obligatiilor bãnesti prevãzute la art. 41 alin. (1) lit. c) si e) din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, cu modificãrile si completãrile ulterioare. În cazul în care beneficiarul scoaterii definitive din fondul forestier prevãzute la alin. (1) este autoritatea publicã localã, iar terenul respectiv este în proprietatea publicã a unitãtilor administrativ-teritoriale, a statului sau a administratorului pãdurilor proprietate publicã a statului, dupã caz, aceasta este exceptatã de la plata obligatiilor bãnesti prevãzute la art. 41 alin. (1) lit. a) si b) din Legea nr. 46/2008, cu modificãrile si completãrile ulterioare”, mai aratã Legea 562. Municipalitatea de la Petrosani este cuprinsã în anexa localitãtilor unde se implementeazã programul national “Schi în România”.
Monika BACIU