Numai haiduc nu mai fusese Miron Cozma, dar acum poate sa se bucure in liniste de acest statut. De cateva zile este un haiduc autentic – si nu unul de rand, ci chiar „de onoare” – si are si o diploma care atesta acest lucru, inmanata de Asociatia Haiducilor din Romania, condusa de Nicolae Mavrodin.

Miron Cozma se afla, oricum, intr-o companie selecta in Asociatia la care Florin Piersic este presedinte de onoare si chiar „capetenie nationala”!

Adrian Pintea si Jean Constantin sunt si ei capetenii, dar post – mortem. Asociatia Haiducilor din Romania este condusa de Nicolae Mavrodin, unul dintre cei mai controversati revolutionari din Constanta si o mai veche cunostinta  a lui Miron Cozma.

Anul trecut, de Ziua Marinei, impreuna au declansat un scandal care s-a lasat cui amendarea lor cu cate 500 de lei de catre jandarmi, pentru tulburarea ordinii si linistii publice. Asa ca, Mavrodin nu avea cum sa-l uite pe Miron Cozma, pe care spune ca il apreciaza nespus de mult pentru curajul sau de a spune lucrurilor pe nume, si i-a inmanat diploma de membru de onoare al asociatiei.  Iar Cozma nu a stat nicio clipa pe ganduri si a acceptat din prima sa fie haiduc modern de Romania, asta dupa ce a fost si “luceafarul huilei”. Nu poate uita vremurile in care doar clipea sli scotea mii de oameni in strada si are in continuare nostalgia mineriadelor. “Raman la parerea ca tara trebuia sa scape de actualul presedinte, insa nu asa cum a procedat USL-ul. Oricum, nu trebuie sa uite nimeni, cand eu voi scoate oamenii in strada, Basescu va fugi din tara”, a tinut sa spuna Miron Cozma in momentul in care si-a ridicat diploma de haiduc.

Asociatia Haiducilor din Romania are deja sase filiale, dar Nicolae Mavrodin  sustine ca se vor mai infiinta inca 20. Obiectivul principal al Asociatiei Haiducilor, potrivit datelor oficiale, este sa devina “scanteia” care sa reaprinda in sufletele romanilor speranta de dreptate, adevar, loialitate, incredere si libertate. Totodata, se intentioneaza cooptarea a 2.500 de membri si deschiderea a trei tabere haiducesti. Mavrodin este un controversat revolutionar din Constanta, contestat chiar si de ceilalti revolutionari, care a fost si este implicat in mai multe scandaluri financiare.

Carmen Cosman

Foto LIBERTATEA.RO