Termocentrala de la Mintia este într-o situatie criticã. Aceasta riscã sã fie opritã, printr-o sentintã a instantei de judecatã. Termocentrala nu s-a conformat cerintelor de mediu, iar pentru a putea trece peste acest obstacol, conducerea Complexului Energetic Hunedoara a gãsit o solutie tranzitorie.
“Mintia este o mare problemã, pentru cã nu ne vom putea permite ca aceastã termocentralã sã fie închisã. Din pãcate, ceea ce nu s-a fãcut pânã acum la Mintia este criminal. Mintia este într-o stare deplorabilã, nu s-a fãcut absolut nimic acolo, iar noi încercãm sã facem, în primã fazã, ca solutie tranzitorie, sã trecem un grup care acum este în rezervã pe gaz, pentru a depãsi momentul 2017 care ar putea însemna închiderea Mintiei prin hotãrâre a instantei. Noi avem nevoie de o solutie tranzitorie sã evitãm un dezastru economic si social. Asta este singura variantã sã trecem pe gaz cu fonduri proprii”, a declarat Mihael Melczer, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara. Din resursele proprii ale Complexului Energetic Hunedoara se va realiza o centralã electricã de pornire. Aceasta va contribui la scãderea costurilor, dar va asigura, pe perioada verii, si agentul termic pentru abonatii serviciului de termoficare din Deva.
“La Mintia vom face si o centralã electricã de pornire. La Paroseni existã asa ceva, dar la Mintia fiind mai multe grupuri, un grup se pornea cu ajutorul altui arzãtor. Asta va însemna o scãdere de costuri la orice pornire a grupurilor de la Mintia si anul acesta vom face revizia grupului 3, grup pe cãrbune. Între timp fãcând lucrurile astea si dovedind instantei bunele noastre intentii sã putem accesa ajutorul de tip SIEG pentru a face un grup functional complet la Mintia pentru a merge pe termen lung înainte pe cãrbune. La Mintia nu mai avem timp. Deja am demarat studiile pentru a realiza aceste lucruri. Revizia grupului 3 se va face în septembrie-octombrie, dar apreciem cã o trecere a grupului 2 pe gaz ar dura vreo 6-7 luni, dacã toate merg bine. Grupul 3 de la Mintia, principalul grup cu care noi functionãm are depãsitã durata de reparatii capitale de câteva ori. Se poate strica oricând. Construind acea centralã termicã de pornire, la Deva, pe timpul verii se va putea asigura apa caldã doar cu respectiva centralã. Ar fi costuri reduse”, a mai subliniat sursa citatã.
Garda de Mediu a dispus sistarea activitãtii termocentralei Mintia în anul 2015, pentru neconformarea acesteia la cerintele de mediu. La judecarea cauzei pe fond, CEH a pierdut procesul. Apelul a fost înregistrat, însã deocamdatã nu a fost stabilit un termen de judecatã.
Monika BACIU