Persoanele care îsi vor pierde locurile de muncã de la Complexul Energetic Hunedoara, în cadrul programului de închidere, pot beneficia de pensii anticipate. Mãsura este prevãzutã în regulamentul 787 care se aplicã încã din anul 2011, însã pânã acum niciun salariat nu a beneficiat de aceste metode de protectie socialã.

Mãsurile de protectie socialã pentru salariatii Complexului Energetic Hunedoara care îsi vor pierde locurile de muncã pot fi extinse. Regulamentul 787 prin care s-a aprobat închiderea minelor de cãrbune necompetitive aratã cã salariatii disponibilizati pot beneficia de pensii anticipate. Sindicalistii de la Complexul Energetic Hunedoara încã sperã ca Guvernul sã revizuiascã planul care prevede închiderea unitãtilor miniere Lupeni si Lonea, asta în ciuda faptului cã proiectul de act normativ prin care se apriobã acordarea ajutorului de stat a fost lansat în dezbatere publicã. Reprezentantii Sindicatului Muntele cer o întâlnire cu ministrul Energiei, Toma Petcu.

“Noi cerem o întâlnire cu domnul ministru al Energiei, acesti bani nu au fost trecuti prin hotãrâre de Guvern. Sunt la stadiul la care i-au lãsat tehnocratii. Noi vom încerca sã îi spunem si ministrului cã nu suntem de acord cu aceastã variantã si cerem altã optiune. Banii, deocamdatã, nu s-a luat hotãrârea de Guvern. Nois prin domnul Popescu, am avut contact cu premierul si acesta si-a spus clar pãrerea noastrã cã nu suntem de acord cu aceastã variantã”,  a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.  Sindicalistii sustin cã în eventualitatea în care ministerul nu renuntã la planul care prevede închiderea celor douã mine din cadrul CEH si trecerea unui grup de la Mintia pe gaz, vor milita pentru suplimentarea mãsurilor de protectie socialã.

“În cazul în care dânsii (reprezentantii Guvernului – n.r.) considerã cã CEH nu este important pe piata de energie, cã energia produsã aici nu a scos sistemul din situatia în care a fost, noi ne vom îndrepta spre mãsuri de protectie socialã. Oamenii stiu de închiderea celor douã exploatãri. Problema mai mare este la Mintia unde vor rãmâne în jur de 100 de oameni din vreo 800, dupã ce termocentrala va trece pe gaz. Noi vom încerca sã ducem mina Lupeni cât mai mult spre 2018 închiderea activitãtii de productie. În ultima discutie cu domnul Visan, acesta a spus cã închiderea celor douã exploatãri se va face între 2018 si 2024 cu personal de la minele din Valea Jiului. impactul major este spre Mintia. Noi cerem o întâlnire pentru marti”, a mai spus sursa citatã.  Reprezentantii salariatilor spun cã vor milita pentru respectarea regulamentului 787, astfel ca persoanele care îsi vor pierde locurile de muncã sã beneficieze de pensie anticipatã, aceasta oferindu-le un venit cert.

“Dacã se va alege vechea variantã vom vedea si noi ce probleme apar si cum vom putea asigura maximul de protectie socialã. A fost un vid de dialog cu ministrul, el lipsind atâta timp. Deocamdatã proiectul nu a fost trimis la Guvern. Eu mai am douã adrese trimise domnului premier. Dacã aleg varianta închiderii, problema noastrã apare de la Mintia, atunci ne vom orienta spre mãsuri de protectie socialã. Tot timpul ni s-a prezentat varianta veche. Voi fi foarte dezamãgit dacã noua guvernare va aplica varianta veche, dar dacã o vor face ne vom îndrepta spre mãsuri de protectie socialã si aici vom avea de lucru pentru cã regulamentul 787 prevede niste mãsuri pe care statul român nu le-a respectat niciodatã. Adicã se pot face pensionãri anticipate. Scrie clar în regulament cã se pot face pensionãri în afara legilor în vigoare, adicã dacã închidem Mintia sunt 600 de oameni care se stabileste cã nu îsi mai pot gãsi de lucru, ei pot fi pensionati, lucru pe care statul român nu l-a respectat pânã acum. Dacã se va merge pe varianta asta vom avea o întâlnire la Ministerul Muncii si vom cere asta pentru cã va exista un venit sigur pentru oameni. Sperãm sã nu se aleagã varianta asta. Noi am propus varianta cu CSAT care permite trei sau patru variante de lucru pentru CEH”,  a mai spus Darius Câmpean.

Monika BACIU