Foto Flickr.com

In momentul in care s-a schimbat formatul Ligii 1, cu reducerea numarului de echipe si trecerea la sistemul play-off/play-out, multi au sarit ca arsi, considerand ca o astfel de abordare nu este conforma cu realitatea mioritica. Oponentii acestei idei sustineau ca in Liga 1 trebuie sa fie chiar si 20 de echipe, astfel incat sa se constituie un bazin mai larg de selectie pentru echipa nationala. Cu alte cuvinte, sa nu cumva sa lasam niste Neymari in afara cadrului competitional si sa ajungem sa nu ne mai calificam la Mondiale. Se stie doar ca in ultimii aproape 20 de ani, cand am avut 18 echipe in prima liga, am fost nelipsiti de la turneele finale, or daca ramanem cu 14 echipe, nici gand sa le mai prindem. Cam asa se gandea in vara lui 2015, si nu neaparat microbistii aveau astfel de pareri, ci oamenii de fotbal.
Iata ca timpul a trecut, iar astazi ne vedem obligati sa tragem alte concluzii decat cele pe care le rosteam in urma cu un an si jumatate. Daca ne uitam la clasament, in special in partea sa superioara, vedem ca ultimele etape au fost de-a dreptul incendiare, si asta pentru ca ecuatia calificarii in play-off are o necunoscuta. Sunt sapte echipe care se bat pe sase locuri, iar de aici a rezultat o lupta interesanta, pe care nu ne era dat sa o vedem in aceeasi perioada a anului, pe vremea vechiului sistem competitional. De fapt, daca dam timpul inapoi, ne aducem aminte ca la inceputul lunii martie se stia de multe ori campioana, in proportie de 95%, precum si echipele care vor retrograda. Acum nu stim nimic, pentru ca, de la locul 3 la locul 7, sunt cinci echipe despartite de doar doua puncte. Desigur, Viitorul pare ca are prima sansa la titlu, intrucat se afla la o distanta de cinci puncte fata de Steaua, insa, odata cu intrarea in play-off, cand se injumatatesc punctele, ar mai ramane doar doua, presupunand ca ambele vor castiga in ultima etapa. La bet365, echipa din Constanta are o cota atractiva sa se impuna pe terenul lui CFR Cluj, in vreme ce Steaua porneste ca mare favorita in meciul cu ASA Targu Mures.
Asadar, ne aflam la inceputul primaverii si nimic nu este jucat, nici la titlu, nici in cupele europene, si asta pentru ca play-off-ul da acest restart extraordinar, care pe cei din fata ii nemultumeste, dar care mentine suspansul pe toate planurile. Acelasi lucru se intampla si in play-out, acolo unde aveam impresia, la inceputul sezonului, ca Poli Timisoara va cadea cu siguranta in liga a II-a, ca urmare a handicapului de 14 puncte cu care a inceput. Iata, insa, ca banatenii ar putea avea la inceputul play-outului doar patru puncte de recuperat fata de locul care duce la baraj. Deci, nu este nimic jucat nici la retrogradare.
Si atunci, cum ramane cu acest sistem play-off/play-out? Probabil n-ar fi rau sa admitem ca am gresit judecand pripit in 2015 si sa ne bucuram ca avem, in sfarsit, un campionat imprevizibil. N-o fi el spectaculos, dar macar nu este un film cu final asteptat ca altadata.