„Dacã de 27 de ani nu au venit investitori în Valea Jiului, nici de acum încolo nu vor veni. Nu ne rãmâne decât sã ridicãm noi zona, dar pentru asta trebuie sã devenim o fortã” – Constantin Fulga, presedinte Asociatia Comitetului de Initiativã Petrosani-VJ.
„Habar nu avem ce face administratia localã pentru noi ca societate. Nu Consiliul Local este cel care sã spunã ce sã facem, ci invers pentru cã de aceea i-am ales” – Daniel Benea, vicepresedinte ACIP-VJ.
“Vom avea o unitate pentru asistente medicale cu studii superioare pentru cã existã cerere, dar si o facultate de sport. În acest sens am avut discutii, se întocmeste dosarul de constiture, este în lucru” – Radu Sorin, rector Universitatea Petrosani.
Prima sedintã, de prezentare, tatonare si dezbatere a noii Asociatii a Comitetului de Initiativã Petrosani-Valea Jiului a fost una din care s-au desprins idei si s-au conturat proiecte, desi, de regulã, la asemenea debuturi, prima întâlnire pare un haos pentru cã toatã lumea invitatã vorbeste sau toatã lumea tace…
La sedintã au paticipat oameni de afaceri, profesori universitari, rectorul Universitãtii Petrosani, directori de licee, avocati, Carmen Tarnovschi – specialist în proiecte cu finantare guvernamentalã si europeanã, un arhitect din Timisoara – Mihai-Ionut Daciu, cel care alãturi de prof.univ. dr. ing. Sabina Irimie si ing. Daniel Benea, asistati de av. Dorel Mezambrovschi au întocmit Planul de actiuni al Asociatiei pentru anul 2017. Asociatia Comitetului de Initiativã Petrosani-Valea Jiului (ACIP) s-a nãscut din Consiliul Consultativ Economic, consiliu care nu avea statut juridic, din nevoia care a devenit acutã de a actiona în redresarea societãtii dintre cele douã Jiuri – aflatã în cãdere liberã – în colaborare cu mai toate institutiile din toate domeniile.
„Nu ne rãmâne decât sã ridicãm noi zona”
„Dacã societãtii îi merge bine, si nouã, oamenilor de afaceri ne va merge si implicit salariatilor. Dacã de 27 de ani nu au venit investitori în Valea Jiului, nici de acum încolo nu vor veni. Nu ne rãmâne decât sã ridicãm noi zona, dar pentru asta trebuie sã devenim o fortã, sã ne unim, sã devenim un glas si sã actionãm pentru cã stim ce avem de fãcut. Avem administatii locale, parlamentari pe care trebuie sã-i folosim, sã colaborãm, pentru cã de aceea i-am ales. Vom veni cu propuneri, cu proiecte, ne vom implica în viata civicã pentru cã nimeni nu stie mai bine ca noi, cei din Valea Jiului, de ce avem nevoie. Nu vrem sã fim o enclavã, nu vrem facilitãti fiscale, nu vrem pomanã, ci prin fortele noastre sã ridicãm Valea” – a precizat în cuvântul sãu, presedintele ACIP, Constantin Fulga.
Nu mai vor sã audã „noi, Primãria, am hotãrât”…
„Asociatia este una deschisã, iar scopul nostru principal este cresterea competitivitãtii pentru cã suntem inclusi în zona Vest unde suntem „pusi la masã cu bogatii” si trebuie sã ne ridicãm prin propriile forte. În Petrosani existã circa 1500 de societãti comerciale, majoritatea cu pânã la 5 angajati. Poate nu se cunoaste tot ce trebuie pentru a consolida o afacere, iar pentru a deveni competitivi trebuie sã învãtãm, sã fim pregãtiti de specialisti în antreprenoriat, sã avem relatii corecte cu administratiile locale si de stat, iar scopul este unul singur: sã ne dezvoltãm. Habar nu avem ce face administratia localã pentru noi ca societate. Nu Consiliul Local este cel care sã spunã ce sã facem, ci invers pentru cã de aceea i-am ales. Este pus de noi acolo, contribuim cu bani la buget si trebuie sã tinã cont de proiectele noastre pentru oras, sã le prezentãm si sã actioneze în folosul comunitãtii pentru cã mereu auzim „noi, Primãria am hotãrât”… Trebuie sã avem o colaborare constructivã, care sã fie în folosul tuturor, sã nu mai plece oameni, sã aibã la ce se întoarce cei plecati, sã avem o societate vie” – a spus, printre altele, Daniel Benea – , vicepresedinte ACIP, unul dintre fondatorii asociatiei.
Proiecte argumentate, inclusiv cel al guvernului Ciolos
S-a vorbit îndelung despre proiecte, despre ce ar motiva pe cei plecati sã se reîntoarcã, despre specialisti si voluntariat, despre unitate si hotãrârea de a iesi din marasmul care a cuprins Valea Jiului si multe au fost propunerile venite de la Adrian Apostu, Cãlin Ekart, Cãlin Govor, Doru Teleche, Sorin Oltean, Eugen Troita, Viorel Pascu, Radu Sorin, Carmen Tarnovschi etc. Carmen Tarnovschi, specialist în proiecte nationale si europene, cu rezultate remarcabile de-a lungul timpului, a propus proiecte deja existente care trebuie doar adaptate situatiei actuale a Vãii Jiului si, mai mult, a propus înaintarea unei cereri cãtre actualul guvern pentru continuarea unui proiect important si bun pentru Valea Jiului initiat de fostul govern. Este vorba de “Dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene si bugetul national pentru îmbunãtãtirea situatiei sociale si economice a locuitorilor din zonele Valea Jiului, Rosia Montanã si comunitãtile marginalizate din Moldova”, care are si un birou al Unitãtii guvernamentale de asistentã tehnicã Valea Jiului, la Universitatea Petrosani. Carmen Tarnovschi a precizat cã existã si fondurile necesare, dar trebuie cerutã noului guvern demararea efectivã a proiectului.
Cereri de specializãri universitare, plus facultãti noi
Rectorul Universitãtii Petrosani, Radu Sorin, a subliniat necesitatea unei astfel de entitãti precum ACIP, pentru cã focalizarea interesului exclusiv asupra Complexului Energetic, respectiv a mineritului, si neglijarea aproape totalã a dezvoltãrii si altor laturi economice s-a dovedit pãgubitoare.
“Nimeni nu stie mai bine ce este în Vale si de ce are nevoie decât cei de aici. Noi trebuie sã fim bine pregãtiti, prin proiecte, cu posibilitãtile care existã, apoi sã cerem mai departe sprijin, colaborare. S-a vorbit de parcul industrial, dar aici, la noi, pentru a fi functional cu adevãrat are nevoie de conditii speciale. De exemplu pentru a dezvolta o idee a unui tânãr care nu are bani, sã i se ofere consultantã de afaceri si pentru obtinerea de fonduri. Universitatea este deschisã, unele firme au venit sã ne spunã de ce specialisti au nevoie. Fãcând contracte de colaborare cu dv. pentru practica studentilor, vã puteti alege specialistii, puteti vedea pe ce laturã aveti nevoie de specilizare si noi putem modifica inclusiv planul de învãtãmânt. Si cu liceele se poate lucra în aceeasi manierã” – a spus Radu Sorin.
Omul de afaceri Sorin Oltean s-a arãtat contrariat de ce Tg. Jiu are Facultate de sport, iar Universitatea Petrosani nu, desi aici existã campioni, baze sportive, scoli de schi si salvamont etc. “Noi, cei de la Universitate cãutãm sã facem ce este mai aproape de cererea si nevoile societãtii. Ca urmare, vom avea o unitate pentru asistente medicale cu studii superioare pentru cã existã cerere, dar si o facultate de sport. În acest sens am avut discutii, se întocmeste dosarul de constiture, este în lucru. Trebuie sã avem si cadre universitare de specialitate si îi vom atrage” – a rãspus rectorul UP, Radu Sorin.
Multe au fost propunerile celor prezenti si bine argumentate. Dacã se va putea constitui acea unitate si implicare a reprezentantilor societãtii din toate domeniile, lucrurile se vor misca. Dar vorba lui Daniel Benea: “De obicei oamenii nu se implicã în ceea ce nu cred. Suntem aici pentru a vã convinge cã meritã, cã se poate”. Sperãm cã se vor implica mult si cu credintã, pentru cã nu existã alte optiuni pentru Vale…
Ileana Firtulescu