Termoficarea depinde de primarii Vãii Jiului

Ca sã mai functioneze sistemul de termoficare este nevoie de implicarea tuturor primarilor din Valea Jiului, care sã se constituie într-un for functional de genul acelei Asociatii de Dezvoltare Intercomunitarã (A.D.I).

Acest lucru nu pare a fi o prioritate pentru edilii zonei de sud a judetului Hunedoara, care din decembrie nici nu s-au mai gândit la aceastã variantã si nici nu au fãcut nimic concret. Singurii care vor avea de suferit sunt abonatii, pentru cã toate societãtiile de termoficare s-au închis sau sunt falimentare, ori în pragul desfiintãrii.

„Aici este absolut necesarã implicarea ADI Termoficare în acest subiect. Am avut si o sedintã în acest sens, în luna decembrie. Dar se pare cã pasi concreti nu au fost fãcuti. Dar, este esential acest ADI sã devinã functional, sã acceseze fonduri europene, finantãrile sunt aproape integrale aici, pentru a reabilita întreaga retea si magistrala. Magistrala este în proprietatea noastrã, dar s-ar putea gãsi formule, care sã includã si aceastã magistralã în reabilitarea respectivã”, a spus Mihael Melczer, director general al Complexului Energetic Hunedoara. Reteaua de termoficare este la pãmânt, abonati mai sunt câtiva la Petrosani si la Vulcan, în timp ce restul oraselor au renuntat la sistemul centralizat. Asta, pentru cã sistemul era nefunctional si singura solutie ar fi accesarea fondurilor europene cu care sã fie reabilitatã magistrala, retelele din orase, acesta fiind si un motiv în plus ca Termocentrala Paroseni sã furnizeze agent termic. Dar toate au trenat în ultimii ani. În ianuarie 2015, ADI Termoficare Valea Jiului nu a avut cui atribui licitatia pentru furnizarea agentului termic în system centralizat.  Licitatia, începutã încã din toamna lui 2014 ajunsese la  negocierea directã. Chiar dacã pentru aceastã procedurã s-a calificat doar Termocentrala Paroseni, la negocierea directã de joi sucursala Complexului Energetic Hunedoara nu s-a prezentat, asta pentru cã nu s-a putut demonstra cã termoficarea este o activitate viabilã.

Diana Mitrache

Advertisements

3 comentarii la „Termoficarea depinde de primarii Vãii Jiului

 • 21 februarie 2017 la 19:30
  Permalink

  Ca sa se schimbe tevile de termoficare de la Termocentrala Paroseni pana la usa apartamentelor este nevoie de un Costel Avram (o mana de fier) care sa uneasca toti primari vaii jiului si sa acceseze fonduri europene nerambursabile iar Ministerul Energiei prin domnul secretar de stat din valea jiului Doru Visan sa garanteze functionalitatea Complexului Energetic Hunedoara (Termocentrala Paroseni , EM Vulcan si EM Livezeni ) .

 • 22 februarie 2017 la 09:26
  Permalink

  ptr ce? majoritatea cetatenilor au centrale de apartament

 • 22 februarie 2017 la 10:16
  Permalink

  Pentru ca termoficarea este mai ieftina si mai eficienta. Multi au posibilitatea de a se incalzi alternativ,de la termoficare sau centrala de apartament,vezi Petrosani si Vulcan.

Comentariile sunt închise.