Salvatorii montani din judetul Hunedoara vor participa la cursurile Scolii Nationale Salvamont. În perioada 20 februarie – 9 martie 2017, la Centrul National de Pregãtire Salvamont Padina din Muntii Bucegi se vor desfãsura cursurile Scolii Nationale Salvamont, începãtori si avansati si sesiunea de iarnã a examenelor de atestare si reatestare în profesia de salvator montan organizate de Asociatia Nationalã a Salvatorilor Montani din România, Autoritate Competentã în formarea profesionalã si, prin Legea 200/2004, singura institutie abilitatã pentru pregãtirea, atestarea si re-atestarea salvatorilor montani în România.
“În aceastã etapã de pregãtire sunt înscrisi 40 de candidati din Arad, Arges, Bihor, Dâmbovita, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mures, Mãrgãu, Neamt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vrancea, Vâlcea, Zãrnesti. Conducerea Scolii este asiguratã de cãtre dl Pivodã Ioan si dl. Resiga George cursurile fiind sustinute de un corp de 6 instructori salvamont si un medic formator. Ciclul oficial de pregãtire al unui salvator montan se desfãsoarã pe durata a minimum doi ani, perioadã în care acesta participã la 400 de ore de pregãtire în centrul de pregãtire judetean al echipei din care face parte si 360 de ore, în patru sesiuni de câte zece zile, douã sesiuni de varã si douã de iarnã, pe nivelurile “începãtor” si “avansat””, aratã cei de la Salvamont. Dupã parcurgerea si absolvirea acestor etape, cursantul sustine un examen de atestare, în urma cãruia primeste certificarea legalã cã poate profesa ca salvator montan, anual finalizând etapele de scolarizare si atestare un numãr de 30-35 de salvatori montani. Conform cadrului legislativ national, salvatorii montani, sunt singurele persoane abilitate legal si detinãtoare ale competentele profesionale necesare sã intervinã pentru salvarea persoanelor accidentate si a celor dispãrute în zona montanã.
“Scoala de salvare montanã din România este una dintre cele mai bine cotate a nivel european, programa de pregãtire este adaptatã permanent la ultimele descoperiri si cercetãri în domeniu si la recomandãrile celor doua mari foruri internationale care se ocupã de salvarea montanã, CISA – Comitetul International de salvare Alpinã si FIPS – Federatia Internationalã a Patrulelor de Salvare pe pârtii de schi, în care Asociatia Nationalã a Salvatorilor Montani din România este membrã”, mai spun cei de la Salvamont. Anul trecut, salvatorii montani din cadrul celor 38 de structuri judetene sau locale salvamont din cele 24 de judete cu activitate de salvare montanã din România, au fost solicitati sã intervinã la 5.887 actiuni de salvare si de acordare a primului ajutor medical, actiuni în care au fost salvate un numãr de 6.692 de persoane. Dintre aceste actiuni un numãr de 2.197 de interventii au avut loc pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnã, restul de 3.690 actiuni înregistrându-se în zona alpinã, 1.670 de cazuri fiind predate serviciilor de Ambulantã sau SMURD, terestre sau aero, pentru transport cãtre unitãtile medicale specializate.
De asemenea, au fost realizate peste 43.200 de actiuni specifice de asigurarea a asistentei de salvare montanã în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfãsurãrii unor evenimente sportive sau de alta naturã în zona montanã.
Monika BACIU