Aproape 60 de bãtrâni din Valea Jiului sunt pusi în dificultate, dupã ce angajatii de la Caritas nu mai primesc, pentru luna februarie, banii necesari îngrijirii la domiciliu. Decizia a venit de la Ministerul Muncii, care le cere acestor oameni sã ia o pauzã în februarie, lucru absolut absurd, în conditiile în care, spun reprezentantii acestei organizatii, oamenii se vor adresa spitalelor, iar costurile vor creste si mai mult.

Pentru luna februarie 2017, în temeiul prevederilor art. 9, alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 34/1998 privind acordarea unor subventii asociatiilor si fundatiilor române cu personalitate juridicã, care înfiinteazã si administreazã unitãti  de asistentã socialã, aprobate prin HG 1153/2001, cu modificãrile si completãrile ulterioare, precum si în temeiul prevederilor art. 17, alin. (3) din HG 12/12 ianuarie 2017 privind organizarea si functionarea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale a emis urmãtorul Ordin prin care a sistat subventia de stat destinatã organizatiilor si fundatiilor care presteazã servicii de îngrijire la domiciliu.

„Decizia afecteazã mai mult de 10.000 de vârstnici din toatã Transilvania, întrucât nu putem, pur si simplu, nici noi, ca si organizatie, sã sustinem costurile îngrijirii persoanelor imobilizate sau vârstnicilor, care nu se descurcã singuri cu treburile zilnice. Este o decizie, din punctul nostru de vedere, care pune sub semnul întrebãrii activitatea  noastrã în judetul Hunedoara”, a spus Alexandru Kelemen, angajat al Organizatiei Caritas din Valea Jiului. Nu mai putin de 49 de bãtrâni din Petrosani si alti 9 din Petrila sunt vizitati periodic de cei de la Caritas care le fac piata, le plãtesc facturile si le fac tratamentele la domiciliu. Uneori, ei sunt singurii care le trec pragul, iar acesti bãtrâni îi vãd ca pe îngerii lor pãzitori. Ce se va întâmpla de acum încolo? Nu se stie exact. „În momentul de fatã stãm si ne gândim care sunt resursele noastre ca sã continuãm mãcar pentru acestia îngrjirea la domiciliu. Asta pentru cã noi aveam în plan extinderea asistentei si în celelalte orase ale Vãii Jiului. Trebuie sã reevaluãm aceastã activitate si sã ne gândim, pur si simplu, care este directia, pentru cã, la nivel de sistem social, este o întoarcere în timp cu ani buni, deoarece am lucrat foarte mult asa încât vârstnicii sã aibã parte de servicii, nu doar sã primeascã o sumã de bani, ci si sã vinã cineva la ei acasã, care sã se asigure cã primesc îngrijirea de care au nevoie”, a mai adãugat Alexandru Kelemen.

1-1

La nivelul Organizatiei Caritas din Petrosani s-a tãiat suma de 4.800 de lei, banii pe care îi primeau lunar voluntarii. Suma ajungea în proportie de 60 % cheltuielile curente cu îngrijirea bãtrânilor. Acestia primeau scutece, în situatia în care erau la pat, ori beneficiau de îngrijirea la domiciliu, iar de acum, existã riscul ca bãtrânii singuri sã îngroase rândurilor pacientilor din spitale, efectul fiind dat de costurile si mai mari.

„O astfel de decizie, indiferent cã este pentru Caritas, sau pentru altã organizatie, pune sub semnul întrebãrii întreg sistemul de îngrijire si pune o mare presiune pe sistemul medical. Dacã un vârstnic nu mai primeste îngrijirea de bazã si nimeni nu îi mai bate la usã ca sã îl întrebe de sãnãtate, sã îi ia tensiunea sau glicemia, va ajunge la spital si asta presupune niste costuri, pe care, cei care au emis acest ordin de diminuare a subventiei, nu cred cã le-au evaluat”, a mai spus Alexandru. Efectele sunt uluitoare si foarte multi bãtrâni din Valea Jiului vor rãmâne din nou singuri, desi abia se obisnuiserã cã cineva le va trece si lor pragul periodic.

Cei mai multi au copiii plecati peste hotare la muncã, ori nu au avut copii si sunt singuri.

Diana Mitrache