Exponatele cu potential risc radioactiv de la Universitatea Petrosani sunt tinute în cutii speciale si în afara clãdirii. Exponatele de la catedra de Geologie a Universitãtii Petrosani nu sunt radioactive. Dupã dezvãluirile jurnalistilor de la Gazeta Sporturilor privind radiatiile de la Muzeul de Geologie din Bucuresti au pornit controalele în întrega tarã.

Catedrã de geologie la Petrosani

La Universitatea din Petrosani functioneazã catedra de Geologie. Aici sunt expuse sute de exponate. Laboratorul de paleontologie si stratificare cuprinde peste 700 de esantioane expuse în 17 vitrine. Toate aceste exponate au fost aduse aici prin grija studentilor, a cadrelor didactice sau a unor persoane simple. Potrivit reprezentantilor Catedrei, exponatele nu prezintã risc de radiatii.

“Nu avem radiatii care sã depãseascã limitele, iar esantioanele potential periculoase sunt tinute în conditii speciale si undeva în exteriorul clãdirii. Au fost fãcute mãsurãtori. Mãsurãtori si determinãri au fost fãcute. Existã o serie de esantioane care au în mod natural asemenea caracteristici, dar pe lângã faptul cã sunt izolate, oricum cantitãtile de radiatii sunt nesemnificative”, a declarat Csaba Lorint, seful de lucrãri al Departamentului de Management, Ingineria Mediului si Geologie din cadrul Universitãtii din Petrosani.

Nici la Muzeul Mineritului din Petrosani nu s-au înregistrat radiatii peste limita admisã. “Cãrbunele din Valea Jiului nu este radioactiv si nici florile de minã aduse de la Baia Mare. Nu am avut probleme. Mãsurãtori s-au fãcut cu câtiva ani în urmã, dar nu au fost probleme”, a declarat Erika Musa, reprezentant Muzeul Mineritului, pentru Observator Antena 1. Esantioane radioactive existã în toate colectiile si muzeele din lume, multe dintre acestea având valori de patrimoniu national. Existã o evidentã strictã a fosilelor si mineralelor care depãsesc valorile de fond natural de radiatii.

Monika BACIU